ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε αναμονή ένας στους τέσσερις αιτούντες για ένταξη στις 120 δόσεις

Σε αναμονή ένας στους τέσσερις αιτούντες για ένταξη στις 120 δόσεις - Κεντρική Εικόνα

Σε... αναμονή είναι ένας στους τέσσερις οφειλέτες που έχουν μπει στη διαδικασία ρύθμισης των ασφαλιστικών χρεών σε έως 120 δόσεις.

Πρόκειται, σύμφωνα με το Capital.gr, για περίπου 130.000 επαγγελματίες, οι οποίοι αιτήθηκαν μεν τον προσδιορισμό των οφειλών τους έως την τελευταία προθεσμία την οποία έθεσε το Υπουργείο Εργασίας, δηλαδή την 7η Οκτωβρίου, αλλά ο προσδιορισμός αυτός δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί έως τώρα. Εκτιμάται πως η μεγάλη πλειοψηφία των εκκρεμών αιτήσεων για τον προσδιορισμό των ασφαλιστικών οφειλών και, έτσι, την ένταξη τους στη ρύθμιση των 120 δόσεων προέρχεται από  αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους, δηλαδή ασφαλισμένους στο τέως Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων. Και αυτό διότι ένα γιγάντιο κομμάτι των οφειλών προς το τέως ΕΤΑΑ δεν έχει μεταφερθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), το οποίο διαχειρίζεται την υπόθεση των 120 δόσεων, όπως και όλων των ρυθμίσεων.

Έτσι, το ΚΕΑΟ, για κάθε μία αίτηση που δέχεται για προσδιορισμό των χρεών από έναν επαγγελματία, "καλεί" τον ΕΦΚΑ, στον οποίο έχει ενταχθεί το τέως ΕΤΑΑ, ζητώντας του να του μεταφέρει τα χρέη του αιτούντος οφειλέτη.

Έχοντας, όμως, με την αίτηση προσδιορισμού των οφειλών τους, "κατοχυρώσει" το δικαίωμα υποβολής αίτησης για ρύθμιση των οφειλών αυτών, μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων έως την 31η Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται πως η τρίμηνη αυτή παράταση αφορά αποκλειστικά στους μη μισθωτούς, δηλαδή τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες με χρέη στον τέως ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ και όχι τους εργοδότες με χρέη στο τέως ΙΚΑ.

Συνεπώς, οι μη μισθωτοί, με "κατοχυρωμένο" έως 7 Οκτωβρίου, το δικαίωμα αίτησης για τις 120 δόσεις, έχουν σχεδόν τρεις μήνες στη διάθεσή τους για να την υποβάλλουν.

Η τρίμηνη αυτή παράταση διευκολύνει άμεσα τους οφειλέτες, καθώς μπορούν μέχρι και το "παρά πέντε" της λήξης της προθεσμίας υποβολής αίτησης για τις 120 δόσεις, να προβούν σε αυτήν την κίνηση.

Δεν διευκολύνεται, όμως, από αυτήν την παράταση η εισπραξιμότητα των 120 δόσεων. Και αυτό γιατί τα ταμεία, θα χάσουν, προσωρινά, έως και το ¼ των αναμενόμενων εσόδων τα οποία εισέπρατταν στην περίπτωση που οι 130.000 σημερινοί εν αναμονή "ρυθμισμένοι" οφειλέτες είχαν ήδη ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων και κατέβαλλαν κάθε μήνα τις προβλεπόμενες δόσεις τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι 300.000 οφειλέτες οι οποίοι έχουν ήδη ενταχθεί στις 120 δόσεις, έχουν ρυθμίσει χρέη ύψους 3 δισ. ευρώ. Συνεπώς, κατά εκτίμηση, αναμένονται από αυτούς κάθε μήνα καταβολές ύψους 25 εκατ. ευρώ και 300 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Όσον αφορά στις αιτήσεις, των οποίων η έγκριση εκκρεμεί (καθώς εκκρεμεί ο προσδιορισμός των χρεών τους) αφορούν οφειλές 1,3 δισ ευρώ. Έτσι, αφού προχωρήσουν οι αιτήσεις για τις 120 δόσεις και για τα υπό προσδιορισμό ασφαλιστικά χρέη ύψους 1,3 δισ. ευρώ, στα ταμεία θα περιμένουν επιπλέον 10 εκατ. ευρώ.

Αφού ενταχθούν και τα χρέη των 1,3 δισ. ευρώ στις 120 δόσεις, οι προβλεπόμενες μηνιαίες εισπράξεις από τη νέα ρύθμιση θα φτάσουν τα 35 εκατ. ευρώ και τα 420 εκατ. ευρώ ετησίως. Φυσικά, τονίζουν οι ίδιες πηγές, η αναμενόμενη δυναμική στις εισπράξεις από την εν λόγω ρύθμιση θα ξεδιπλωθεί πλήρως προς  τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Πηγή capital.gr