ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

H διαφημιστική δαπάνη παίρνει τα πάνω της…

Νέες «ηχηρές» μεταγραφές δημοσιογράφων από τον Σκάι στο Epsilon TV (photos) - Κεντρική Εικόνα

Αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις για την πορεία της διαφημιστικής δαπάνης στην Ελληνική αγορά, με την τηλεόραση να παραμένει το κυρίαρχο όχημα και τα ψηφιακά μέσα να κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας Δημοσίων Σχέσεων  Gravity The Newtons η εκτίμηση της διαφημιστικής επένδυσης  στη χώρα μας για την περίοδο Ιανουαρίου Αυγούστου 2016 ανήλθε στα 340 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των αποδιδόμενων φόρων (καθαρό έσοδο 284 εκατ. ευρώ).

Με βάση την έρευνα της Gravity The Newtons, η επένδυση παρουσιάζεται αυξητική ( 12%) συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2015, ενώ προέρχεται από όλες τις κατηγορίες των μέσων, εξαιρουμένων των έντυπων. Οσον αφορά την κατανομή της επένδυσης ανά κατηγορία μέσου, σαφώς διαφαίνεται η κυρίαρχη θέση της τηλεόρασης στην απορρόφηση αυτής της δαπάνης (51%), με δεύτερη κατηγορία αυτήν των ψηφιακών μέσων (23%). Η εν λόγω κατανομή εκτιμάται ότι θα διαφοροποιηθεί ελάχιστα έως το τέλος του έτους, με την Gravity να προβλέπει συνολικό τζίρο διαφημιστικής επένδυσης 537 εκατ. ευρώ και αύξηση 4% 5%.

Η κυρίαρχη τηλεόραση

Όπως προκύπτει από τη μελέτη της Gravity The Newtons, η τηλεόραση αποτελεί την κατηγορία μέσου που παραδοσιακά απορροφά μερίδιο 50% της διαφημιστικής επένδυσης. Για την περίοδο Ιανουαρίου Αυγούστου 2016 παρουσίασε εκτιμώμενη μεταβολή αύξησης 19%, λόγω της περιορισμένης περσινής διαφημιστικής δραστηριότητας (εκλογές, δημοψήφισμα, capital controls). Η εκτίμηση είναι ότι η συνολική τηλεοπτική επένδυση θα ανέλθει στα 295 εκατ. ευρώ ή 220 εκατ. ευρώ έσοδο στα κανάλια, παρουσιάζοντας μεταβολή σε σχέση με το 2015 (11%).

Στο ίδιο μήκος η Μagna Global

Θα πρέπει να αναφερθεί πως  και η Magna Global της IPG Mediabrands σε έκθεση που δημοσίευσε στις αρχές Ιουλίου καταλήγει σε ανάλογες προβλέψεις αν και με μικρές διαφορές όσον αφορά τα νούμερα. Αναλυτικότερα, η Magna Global εκτιμά επίσης πως φέτος στην Ελλάδα οι διαφημιστικές πωλήσεις θα επιστρέψουν σε ανάπτυξη που θα αγγίξει το 5,5% το 2016, καθοδηγούμενες κυρίως από την τηλεόραση και το internet. Επίσης και αυτή διαπιστώνει πως η τηλεόραση εξακολουθεί να αποτελεί το κυρίαρχο μέσο και υπολογίζει πως το μερίδιό της στη διαφημιστική δαπάνη θα ανέλθει σε 59% την επόμενη χρονιά. Την ίδια στιγμή σημειώνει πως το digital κερδίζει μερίδιο, κυρίως λόγω των social & video, τα οποία αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς.

Eπιβεβαιώνει και το IAB Hellas

Την άνοδο του digital επιβεβαιώνει και το IAB Hellas, με βάση τα στοιχεία του οποίου, το online display advertising κινείται σε θετικούς ρυθμούς φέτος. Συγκεκριμένα, το συνολικό αποτέλεσμα για το πρώτο εξάμηνο του 2016 είναι θετικό σε σχέση με το αρνητικό προηγούμενο έτος και καταγράφει αύξηση διαφημιστικής αγοράς 15,7%. Τα συγκεκριμένα στοιχεία της διαφημιστικής επένδυσης \ προέρχονται από 23 εταιρίες publishers και networks και από 126 sites.  

 

Του Δημήτρη Τσουκαλά