ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Σε μερική συμφωνία κατέληξαν ΗΠΑ-Κίνα - Έρχεται ανακωχή στον εμπορικό πόλεμο;

Bloomberg: Σε μερική συμφωνία κατέληξαν ΗΠΑ-Κίνα - Έρχεται ανακωχή στον εμπορικό πόλεμο; - Κεντρική Εικόνα

Σε μερική συμφωνία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανακωχή στον εμπορικό πόλεμo, φέρεται να κατέληξαν την Παρασκευή οι ΗΠΑ και η Κίνα, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων και που επικαλείται το Bloomberg.

Αυτή η τμηματική συμφωνία θα μπορούσε να θέσει τις βάσεις για μια ευρύτερη συμφωνία που θα υπογραφεί από τους Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Κίνα θα συμφωνούσε σε ορισμένες παραχωρήσεις και οι ΗΠΑ θα παρείχαν κάποια απαλλαγή από τους δασμούς. Το σύμφωνο υπόκειται σε αλλαγές, καθώς ο Τραμπ ετοιμάζεται να καθίσει στο τραπέζι με τον αντιπρόεδρο της Κίνας Liu He αργότερα την Παρασκευή.

Οι κορυφαίοι διαπραγματευτές των ΗΠΑ και της Κίνας ολοκλήρωσαν χθες την πρώτη ημέρα των εμπορικών συζητήσεων τους, μετά από δύο και πλέον μήνες, καθώς επιχειρηματικές ομάδες εξέφραζαν αισιοδοξία ότι οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να εκτονώσουν τον 15μηνο εμπορικό πόλεμό τους και να αναβάλουν την προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα αύξηση των αμερικανικών δασμών.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν και ο Εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ συναντήθηκαν με τον αντιπρόεδρο Λιου Χε και άλλους Κινέζους αξιωματούχους για περίπου επτά ώρες στα κεντρικά κτίρια του USTR, κοντά στον Λευκό Οίκο. «Είχαμε μία πολύ, πολύ καλή διαπραγμάτευση με την Κίνα», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων. Ο Τραμπ επανέλαβε την πρόθεσή του να συναντηθεί σήμερα με τον Λιου στον Λευκό Οίκο, κάτι που θεωρείται καλή ένδειξη. Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι οι διαβουλεύσεις πήγαν πολύ καλά, «πιθανόν καλύτερα από το αναμενόμενο». Ο Λιου έκανε χαμογελώντας νεύμα στους δημοσιογράφους πριν την αναχώρησή του από το κτίριο του USTR, χωρίς να απαντήσει σε ερωτήσεις.

Οι δύο πλευρές αναμένεται να συναντηθούν σήμερα για να ολοκληρώσουν τις συζητήσεις τους. Οι διαπραγματευτές θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε μία χαμηλού επιπέδου «πρώτη σοδειά» συμφωνιών σε θέματα, όπως τα νομίσματα και η προστασία των συγγραφικών δικαιωμάτων, παρά τις αυξανόμενες προκλήσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, δήλωσε αξιωματούχος του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ, που είχε ενημέρωση και από τις δύο πλευρές, νωρίτερα την Πέμπτη.

Ο Μάιρον Μπρίγιαντ, επικεφαλής Διεθνών Υποθέσεων του Επιμελητηρίου, είπε στους δημοσιογράφους ότι οι διαπραγματευτές «προσπαθούν να βρουν τον δρόμο για μεγαλύτερη συμφωνία» με πρόοδο όσον αφορά το θέμα της πρόσβασης στην αγορά και τα λιγότερα αμφιλεγόμενα πνευματικά δικαιώματα και άλλα θέματα. «Πιστεύω ότι υπάρχει ακόμη και η πιθανότητα μίας νομισματικής συμφωνίας αυτή την εβδομάδα. Θεωρώ ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να μην προχωρήσει στην αύξηση των δασμών στις 15 Οκτωβρίου», σημείωσε.