ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τριμερής Αιγύπτου-Ελλάδας-Κύπρου: Καταδίκη της Τουρκίας και ικανοποίηση για τη συνεργασία

Τριμερής Αιγύπτου-Ελλάδας-Κύπρου: Καταδίκη της Τουρκίας και ικανοποίηση για τη συνεργασία - Κεντρική Εικόνα

Σε εξαιρετικά θετικό κλίμα, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις, πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο η τριμερής των ηγετών της Αιγύπτου, Μοχαμέντ αλ Σίσι, της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η σημερινή μας συνάντηση είναι απόδειξη του πόσο έχουν ενδυναμωθεί οι δεσμοί μας. Συνεργαζόμαστε σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, με σταθερό γνώμωνα την προώθηση ευημερίας, ασφάλειας, περιφερειακής σταθερότητας» και υπογράμμισε ότι «η Αίγυπτος είναι σταθερός σύμμαχος στη μάχη κατά τς διεθνούς τρομοκρατίας και τόπος ανάσχεσης μεταναστευτικών ροών. Δέχεται 5 εκατ. μετανάστες από την Αφρική και καταπολεμά δίκτυα διακίνησης χωρίς να ζητά ανταλλάγματα».

Αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «εκφράσαμε τη στήριξή μας στον Ν.Αναστασιάδη για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού. Καταδικάσαμε ρητά τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου», προσθέτοντας ότι «την κλιμάκωση της έντασης από πλευράς Τουρκίας συζητήσαμε και σε διμερές επίπεδο με τον Ν. Αναστασιάδη. Μας απασχόλησαν οι προθέσεις της Τουρκίας για τα Βαρώσια».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «η σύνοδός μας έχει απτά αποτελέσματα σε ενέργεια αλλά και σε μια συμφωνία μεταξύ μας για τη καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών» προσθέτοντας ότι «συζητήσαμε τη μεγάλη επιτυχία του προγράμματος Νόστος, για τη διασπορά και καταλήξαμε σε κοινές δράσεις στον τομέα της κρουαζιέρας και για τη θαλάσσια ρύπανση».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι «οι απόψεις μας συμπίπτουν και στα ζητήματα Λιβύης, Συρίας και Παλαιστινιακού ζητήματος» και κατέληξε λέγοντας ότι «είμαι σίγουρος ότι τα θετικά μηνύματα της συνόδου μας σύντομα θα γίνουν φωτεινός φάρος για τις εξελίξεις σε ολόκληρη την περιοχή μας».

Ως οικοδεσπότης, ο κ. αλ Σίσι καλωσόρισε την συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των τριών χωρών και υπογράμμισε ότι «πρέπει να δημιουργήσουμε νόμους και υπόβαθρο ώστε να καταπολεμήσουμε την εκστρατεία εξάπλωσης της τρομοκρατίας», προσθέτοντας ότι «επικροτούμε όλες τις ενέργειες της ΕΕ για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης καθώς και τις στρατιωτικές ενέργειες στη Λιβύη με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ» και ότι «καταδικάζουμε τη χρήση βίας στη Συρία».

Τόνισε δε ότι «συζητήσαμε τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Η σταθερότητα στην περιοχή πρέπει να είναι πρωταρχικός σκοπός. Πρέπει να επιλύσουμε την κυπριακή κρίση.Πρέπει να προωθήσουμε την προσέγγιση αφρικανικών χωρών - ΕΕ».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κύπρου επισήμανε ότι «η τριμερής έχει εδραιωθεί ως ένας περιφερειακός μηχανισμός συνεργασίας» και εξέφρασε την ικανοποίησή του για «την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στον τομέα των επενδύσεων [με τη συμφωνία μας]».

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι «μας απασχόλησαν και οι διαστάσεις που παίρνει το μεταναστευτικό και οι επιπτώσεις του, καθώς και τα θέματα της διασποράς» και ότι «συζητήσαμε τις τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις σε Λιβύη και Συρία, καθώς και το παλαιστινιακό».

«Για το Κυπριακό, στόχος η επανέναρξη των συζητήσεων σε κλίμα που θα δημιουργεί προοπτικές εποικοδομητικού διαλόγου», είπε ο Κύπριος πρόεδρος τονίζοντας ότι «οι ενέργειες της Τουρκίας μολύνουν το κλίμα και αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Συνέχισε, δε, υπογραμμίζοντας ότι «η ανακάλυψη υδρογονανθράκων μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης ευρύτερων συνεργασιών στην περιοχή. Οι μονομερείς και απαράδεκτες ενέργειες της Τουρκίας απέχουν από αυτή την αρχή» και εξέφρασε «την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού προς Ελλάδα και Αίγυπτο για την έμπρακτη αλληλεγγύη τους μπροστά στις προκλήσεις της Τουρκίας».