ΑΓΟΡΕΣ

X.A.: Ανοδική κίνηση που δεν έπεισε

Τραπεζικές πιέσεις «έριξαν» το Χρηματιστήριο - Κεντρική Εικόνα

“Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα ήταν θετική ένδειξη το κλείσιμο του γενικού δείκτη υψηλότερα των 830 μονάδων και κοντά στα υψηλά ημέρας, όμως για να γίνει πειστικότερη η αντίδραση, χρειάζεται και τόνωση της συναλλακτικής δραστηριότητας”, ανέφερε ο επίλογος του ενδοσυνεδριακού σχολίου, όμως η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, δεν έδωσε αυτά που ζητούσαν οι αναλυτές.

Μπορεί ο γενικός δείκτης να κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και να ολοκλήρωσε την συνεδρίαση κοντά στα υψηλά ημέρας, όμως ούτε την υπέρβαση των 830 μονάδων πέτυχε, ούτε ο τζίρος έπεισε για πιθανή επιστροφή των αγοραστών.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 830,94 μονάδες (+0,81%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 829,52 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,63%.

Ο τζίρος στα 31 εκατ. (ο χαμηλότερος του τελευταίου εξαμήνου), από τα οποία τα 0,3 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Ακόμα και αν στις επόμενες συνεδριάσεις, ο γενικός δείκτης επιστρέψει σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα, με αυτούς τους τζίρους το Χ.Α. δεν μπορεί να ελπίζει σε κάτι εντυπωσιακά καλύτερο και θα πληθαίνουν οι απόψεις όσων υποστηρίζουν ότι τα υψηλά τρέχοντος έτους, η εγχώρια αγορά τα “είδε” το καλοκαίρι (υψηλότερο κλείσιμο 899,93 μονάδες, στις 31/7).

Για να αλλάξει το κλίμα επί το θετικότερον, θα πρέπει να υπάρξουν συνεχόμενα deals μεταξύ των εισηγμένων, η να σημειωθεί αναβάθμιση – έκπληξη από την S&P, στις 25/10.

Εν τω μεταξύ, το Ελληνικό Δημόσιο έδωσε εντολή στις BNP Paribas, Citi, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan να επανανοίξουν υφιστάμενη έκδοση 10ετους ομολόγου λήξης τον Μάρτιο του 2029.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος είναι να αντληθεί ποσό της τάξης του 1 - 2 δισ. ευρώ και να προσελκυστούν επενδυτές με μακροπρόθεσμο επενδυτικό χαρακτήρα. 

“Η κοινοπρακτική συναλλαγή θα λάβει χώρα στο άμεσο μέλλον, αναλόγως και των συνθηκών στις αγορές”, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Ελληνικού Δημοσίου.

Από την άλλη, “οι πιστωτές εξακολουθούν να βλέπουν δημοσιονομικό κενό, έως και 900 εκατ. ευρώ”, σημειώνει το Bloomberg, στη σκιά της κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή, εξαιτίας του κόστους των παροχών που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου και η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από σημαντικό volatility, η τελική εικόνα δίνει σαφές προβάδισμα στους λίγους αγοραστές (Alpha Bank +1,36%, Εθνική +1,40%, Eurobank +0,60%, Πειραιώς +1,49%).

Μεταφερόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Ελλάκτωρ (-4,29%), 3Ε (-0,89%), ΕΧΑΕ (-2,02%), Τέρνα Ενεργειακή (-0,14%), Lamda Development (-0,40%), TITC (-0,33%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Fourli.

Από τις μετοχές που κινήθηκαν προς υψηλότερα επίπεδα, τα μεγαλύτερα κέρδη για Viohalco (+1,88%), Motor Oil (+3,53%), Jumbo (+1,99%), ΔΕΗ (+2,15%), Μυτιληναίο (+1,66%) και ΟΠΑΠ (+2,76%).

Εν τω μεταξύ, η Aegean Airlines αποκτά το 1,66% της Lamda Development. Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΛΑΜΔΑ αποφάσισε την πώληση 1.319.840 ιδίων μετοχών, που αντιστοιχούν περίπου σε 1,66% του συνόλου των μετοχών και των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας.

Ως προς το τίμημα της συναλλαγής, αποφασίστηκε η πώληση των ως άνω ιδίων μετοχών να γίνει σε προσυμφωνημένη τιμή: α) €7,00 ανά μετοχή, ή β) σε περίπτωση που κατά την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής η τιμή διαπραγμάτευσης της μετοχής της εταιρείας είναι χαμηλότερη από €7,00 ανά μετοχή, σε τιμή ίση με την τιμή κλεισίματος της ημέρας συναλλαγής και με κατώτατο όριο την τιμή των €6,50 ανά μετοχή.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να συνδυάσουν αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, οι Pasal (+13,89%), Epsilon Net (+5,58%), Inform Λύκος (+5,19%), Νηρέας (+3,90%), Autohellas (+3,50%), Τεχνική Ολυμπιακή (+3,69%) και Ευρωπαϊκή Πίστη (+2,61%).

Εν τω μεταξύ, “οι μισές τράπεζες της ευρωζώνης δεν θα επιβίωναν από ένα εξάμηνο σοκ ρευστότητας, με τις μεγαλύτερες τράπεζες να είναι μεταξύ των πιο ευάλωτων”, σύμφωνα με τεστ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το τεστ της ΕΚΤ σε 103 τράπεζες, αποκαλύπτει τα αδύναμα σημεία στο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης, σε μια στιγμή όπου αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη ύφεση. Το τεστ δείχνει ότι τέσσερις τράπεζες δεν θα επιβίωναν περισσότερο από έξι μήνες, αν έμεναν εκτός της αγοράς χονδρικής χρηματοδότησης και 52 θα βούλιαζαν εντός έξι μηνών, αν κάποιοι χρηματοοικονομικοί αντισυμβαλλόμενοι και εμπορικοί πελάτες απέσυραν τα χρήματά τους.