ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χ.Α.: Ζητείται ανοδική αντίδραση, με πειστική συναλλακτική δραστηριότητα

Χ.Α.: Ζητείται ανοδική αντίδραση, με πειστική συναλλακτική δραστηριότητα    - Κεντρική Εικόνα

 

Κέρδη κατέγραψαν στη συνεδρίαση της Παρασκευής οι ευρωαγορές, καθώς τα σχετικά καλά στοιχεία από την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, καθησύχασαν, κάπως, τις ανησυχίες για τον κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με κέρδη 0,71%, στις 380,22 μονάδες, ενώ ο Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε κατά 0,86%, στις 3.446,71 μονάδες.

Με κέρδη ολοκλήρωσε την τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας και η Wall Street μετά τα στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, μπορεί η αμερικανική οικονομία να δημιούργησε λιγότερες θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο, σε σχέση με τον Αύγουστο, ωστόσο η ανεργία υποχώρησε στο 3,5%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 ετών.

Μετά τα στοιχεία απασχόλησης, ο Ντόναλντ Τραμπ διερωτήθηκε μέσω Twitter, “πώς γίνεται να θέλουν οι Δημοκρατικοί να τον παραπέμψουν, την ώρα που η ανεργία είναι στο 3,5%, στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων 50 ετών”.

Επιπλέον θετικός ήταν ο αντίχτυπος και από τη δήλωση του οικονομικού συμβούλου του Λευκού Οίκου, Larry Kudlow, ότι “μπορεί να υπάρξουν θετικές εκπλήξεις την επόμενη εβδομάδα, στις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ – Κίνας”.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 1,42% στις 26.573,72 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,42% στις 2,952,01 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,4% στις 7.982,47 μονάδες.

Στην εβδομάδα οι Dow Jones και S&P έχασαν 0,92% και 0,33% αντίστοιχα, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε κατά 0,54%.

“H αμερικανική οικονομία είναι αντιμέτωπη με κάποια ρίσκα και προκλήσεις, αλλά σε γενικές γραμμές βρίσκεται σε καλή κατάσταση”, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ σε συνέδριο της κεντρικής τράπεζας.

Από την άλλη, η Fed ανακοίνωσε την Παρασκευή, ότι θα συνεχίσει την παροχή ρευστότητας στις αγορές χρήματος ως τον Νοέμβριο. Η κεντρική τράπεζα θα πραγματοποιεί καθημερινά δημοπρασίες repos ύψους, τουλάχιστον, $75 δισ. ως τις 4 Νοεμβρίου. Πρόκειται για τη συνέχιση ενός μέτρου το οποίο υποτίθεται ότι θα ολοκληρωνόταν την ερχόμενη εβδομάδα.

Έσπασε το οκταήμερο πτωτικό σερί του το πετρέλαιο, τερματίζοντας τη συνεδρίαση της Παρασκευής με κέρδη, αλλά καταγράφοντας σημαντικές απώλειες σε επίπεδο εβδομάδας.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο Νοεμβρίου για το αργό τύπου West Texas Intermediate ενισχύθηκε κατά 0,69% και έκλεισε στα 52,81 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας ωστόσο πτώση 5,5% σε εβδομαδιαία βάση. Πρόκειται για την μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του συμβολαίου από τις 19 Ιουλίου.

Αντίστοιχα, το συμβόλαιο Δεκεμβρίου για το αργό τύπου Brent ενισχύθηκε κατά 1,14% και έκλεισε στα 58,37 δολάρια το βαρέλι, περιορίζοντας ελαφρώς τις εβδομαδιαίες απώλειές του στο 4,4%.

Με οριακή πτώση, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση της Παρασκευής ο χρυσός.

Πιο συγκεκριμένα, ο χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου σημείωσε πτώση 0,06%, κλείνοντας στα 1.512,90 δολάρια ανά ουγκιά.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε με την συνεδρίαση της Παρασκευής, αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική, με εβδομαδιαίες απώλειες 5,29%, για τον γενικό δείκτη. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών, άθροισε απώλειες 9,87%.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόσημο στη συνεδρίαση της Παρασκευής κρίθηκε, κυριολεκτικά, στο τέλος, όμως η όλη εικόνα της αγοράς δεν έπεισε για την ολοκλήρωση του πτωτικού κύματος, ενώ ο τζίρος της αντίδρασης ήταν σαφώς υποδεέστερος, σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες, έντονα πτωτικές συνεδριάσεις.

Οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι, επισημαίνοντας ότι η επένδυση του Ελληνικού πήγε ένα βήμα μπροστά, με την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για το Καζίνο, όμως δεν παραλείπουν να τονίσουν την αδύναμη εικόνα του Χ.Α. κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις και την υψηλή συσχέτιση που θα συνεχίσει να έχει με τις διεθνείς αγορές.

Εν τω μεταξύ, παρεμβάσεις αύξησης των εσόδων και περιστολής των δημοσίων δαπανών, χωρίς να επιστρατεύονται κλασικές παρεμβάσεις των προηγουμένων μνημονιακών ετών, οι οποίες οδηγούσαν σε επιβαρύνσεις των φορολογουμένων, ενσωματώνει το προσχέδιο προϋπολογισμού 2020 το οποίο κατατίθεται την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή.

Από την άλλη, ο Χρήστος Σταϊκούρας απαντώντας στις παρατηρήσεις εκπροσώπων των θεσμών περί κενού για το 2020, τονίζει ότι “την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ εγγυώνται και η καλή ‘βάση’ που θα δημιουργήσει από το 2019 η θετική πορεία της ρύθμισης των 120 δόσεων και οι εισπράξεις ΦΠΑ. Επιπλέον υπάρχει και ένα ‘οπλοστάσιο’ ενισχυτικών μέτρων, στα οποία περιλαμβάνονται, ίσως για πρώτη φορά, η μεταφορά δαπανών από το 2020 στο 2019, λόγω της καλύτερης του αναμενομένου δημοσιονομικής πορείας και του καλύτερου ελέγχου των δαπανών. Στο ίδιο πακέτο βρίσκεται και η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και μαζί η ψηφιοποίηση των ελέγχων, που θα αποτελέσει ένα δραστικό μέτρο κατά της φοροδιαφυγής. Παράλληλα, σύμμαχος στην επίτευξη των στόχων θα είναι η αξιοποίηση των εισροών από τα κέρδη των ομολόγων (τα γνωστά πια ANFA’s), που θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της αναπτυξιακής στρατηγικής της κυβέρνησης”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με την Beta Sec. “λόγω της γρήγορης υποχώρησης των τιμών που σημειώθηκε κατά την προηγούμενη εβδομάδα, θεωρείται πιθανή η εκδήλωση ανοδικής αντίδρασης, η οποία, ωστόσο, θα κριθεί για την βιωσιμότητά της, από τα συναλλακτικά χαρακτηριστικά και την συμμετοχή στην τάση. Η ατζέντα της επόμενης εβδομάδας έχει μικρό σχετικά πλήθος προγραμματισμένων γεγονότων, αλλά με αρκετό ενδιαφέρον. Την Δευτέρα κατατίθεται στην Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020. Την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου οι μέτοχοι της Lamda Development θα κληθούν να αποφασίσουν για την αύξηση κεφαλαίου ύψους έως 650 εκατ. ευρώ, σε έκτακτη γενική συνέλευση. Την ίδια ημέρα η μετοχή της CNL Capital θα διαπραγματεύεται χωρίς το περιοδικό μέρισμα ύψους 20 λεπτών ανά μετοχή. Την προσεχή Πέμπτη θα διεξαχθεί το 2ο επενδυτικό συνέδριο της ΕΧΑΕ για τις Εταιρείες της μικρής κεφαλαιοποίησης με την συμμετοχή 15 Εταιρειών από την Κύρια και Εναλλακτική αγορά του Χ.Α.”.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του ελληνικού δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 375 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 10 Ιανουαρίου 2020.