ΑΓΟΡΕΣ

Κέρδη για τη Wall Street με τις ελπίδες για νέα μείωση επιτοκίων

Κέρδη για τη Wall Street με τις ελπίδες για νέα μείωση επιτοκίων - Κεντρική Εικόνα

Με σημαντικά κέρδη ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Παρασκευής οι δείκτες της Wall Street, περιορίζοντας σημαντικά τις εβδομαδιαίες απώλειές τους, καθώς τα στοιχεία για την αγορά απασχόλησης στις ΗΠΑ άμβλυναν τους φόβους για ενδεχόμενη ύφεση της αμερικανικής οικονομίας αλλά επιβεβαίωσαν την επιβράδυνσή της, διατηρώντας τις ελπίδες των αναλυτών για μια νέα μείωση επιτοκίων από τη Federal Reserve τον επόμενο μήνα.

Η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας ξεκίνησε μέτρια ανοδικά, με τους επενδυτές να εστιάζουν στα θετικά στοιχεία από την αγορά εργασίας, που περιόρισαν εν μέρει τις φόβους που πυροδότησαν τα στοιχεία για τη μεταποίηση και τον κλάδο των υπηρεσιών που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας τον ΗΠΑ, η αμερικανική οικονομία προσέθεσε 136.000 νέες θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο, γεγονός που οδήγησε το ποσοστό της ανεργίας στο 3,5% από το 3,7% που ήταν τον Αύγουστο. Επίπεδο το οποίο είναι το χαμηλότερο από τον Δεκέμβριο του 1969.

Παράλληλα, τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν ότι οι μέσες ωριαίες αποδοχές ενισχύθηκαν κατά 2,9% από τον Σεπτέμβριο του 2018.

Οι επενδυτές ωστόσο εκτιμούν ότι τα στοιχεία δεν ήταν τόσο ισχυρά ώστε να αποθαρρύνουν τη Federal Reserve από το να προχωρήσει σε νέα μείωση επιτοκίων στη συνεδρίασή της τον επόμενο μήνα, γεγονός που ενίσχυσε το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει προχωρήσει φέτος σε δύο διαδοχικές μειώσεις των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης έκαστη, αντιδρώντας στις αυξανόμενες ανησυχίες για επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, με τους οικονομολόγους να δίνουν πιθανότητες άνω του 80% να προχωρήσει σε μια ακόμη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης τον Νοέμβριο.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον ενέτεινε στη συνέχεια το σχόλιο του επικεφαλής της Fed Jerome Powell ότι η κεντρική τράπεζα "εξετάζει στρατηγικές” ώστε να διατηρηθεί η ανοδική πορεία της οικονομίας, που είναι η μακροβιότερη στην ιστορία, καθώς είναι μεν "σε καλό σημείο" αλλά "αντιμετωπίζει ορισμένους κινδύνους".

Θετικά λειτούργησε επίσης και η δήλωση Τραμπ ότι η επικείμενη συνάντηση των διαπραγματευτών ΗΠΑ και Κίνας στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα αποτελεί μια "πολύ καλή ευκαιρία" για την επίτευξη μιας συμφωνίας. Σημειώνεται ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των δύο πλευρών θα συναντηθούν στις 10-11 Οκτωβρίου.

Οι επενδυτές, πάντως, συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο εμπορικό μέτωπο, καθώς είναι συνηθισμένα τα σκαμπανεβάσματα στις συνομιλίες μεταξύ των δύο μεγαλύτερεων οικονομιών του κόσμου, ενώ πρόσθετες ανησυχίες δημιούργησε και η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να διευρύνει τις "εχθροπραξίες” με την αύξηση των δασμών σε προϊόντα που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Εν μέσω αυτού του κλίματος, λοιπόν, ο βιομηχανικός δείκτης ενισχύθηκε σήμερα κατά 372 μονάδες ή 1,42% και έκλεισε στις 26.573,72 μονάδες, περιορίζοντας τις εβδομαδιαίες απώλειές του στο 0,92%. Μάλιστα το σύνολο των 30 εταιρειών που απαρτίζουν τον δείκτη έκλεισε με θετικό πρόσημο, με τους τίτλους των Apple (+2,80%), Merck (+2,73%) και Travelers Cos. (+2,28%) να ηγούνται της ανόδου.

Ο ευρύτερος S&P 500 κατέγραψε κέρδη 1,38% και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 2.950,80 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq τερμάτισε στις 7.982,47 μονάδες, με άνοδο 1,40%. Σε εβδομαδιαία βάση, ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 0,33%, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε κατά 0,54%.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, ξεχώρισε ιδιαίτερα η άνοδος της Apple, που έκλεισε, όπως προαναφέρθηκε, με σημαντικά κέρδη 2,8%, εν μέσω δημοσιευμάτων ότι τεχνολογικός κολοσσός ζήτησε από τους προμηθευτές του iPhone 11 να ενισχύσουν την παραγωγή τους.