ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Τζίρος 1,19 δισ. ευρώ για το τέταρτο μεγαλύτερο σούπερ μάρκετ της χώρας

Κερδοσκοπία εν μέσω πανδημίας: Ανατιμήσεις σε βασικά και δημοφιλή τρόφιμα ως 26%! - Κεντρική Εικόνα

Με αύξηση τζίρου και μείωση κερδών ολοκληρώθηκε το 2018 για τη ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ, η οποία δραστηριοποιείται στη λιανική με τα σούπερ μάρκετ «My Market» και στη χονδρική με τα καταστήματα «Metro Cash & Carry».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ισολογισμό που δημοσίευσε η εταιρεία, ο κύκλος εργασιών της διαμορφώθηκε το 2018 σε 1,19 δισ. ευρώ έναντι 1,17 δισ. ευρώ το 2017, καταγράφοντας αύξηση 1,71%. Το αποτέλεσμα προ τόκων και φόρων ήταν κέρδη ύψους 24,9 εκατ. ευρώ, μειωμένα σε σύγκριση με τη χρήση του 2017, οπότε και είχαν διαμορφωθεί σε 25,1 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη μετά από φόρους υποχώρησαν κάτω από τα 10 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 9,45 εκατ. ευρώ έναντι 10,38 εκατ. ευρώ το 2017.

Το μερίδιο της ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ στην κατηγορία της λιανικής διαμορφώθηκε σε 10,5%, που την κατατάσσει στην τέταρτη θέση του κλάδου των σούπερ μάρκετ, μετά τον «Σκλαβενίτη», τον «ΑΒ Βασιλόπουλο» και τη Lidl Ελλάς.

Κάμψη παρατηρήθηκε το 2018 στο δίκτυο της χονδρικής, όπου πάντως η ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ διατηρεί ηγετικό μερίδιο, της τάξεως του 48%. Η κάμψη συνολικά της κατηγορίας Cash & Carry, παρά τη σημαντική αύξηση της τουριστικής κίνησης, οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στο γεγονός ότι οι μεγάλες προσφορές στα σούπερ μάρκετ οδηγούν αρκετές μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες να προμηθεύονται τα είδη που χρειάζονται από τα καταστήματα λιανικής.

Εως το τέλος του χρόνου αναμένεται, εξάλλου, να έχει λειτουργήσει το πρώτο κατάστημα της εταιρείας εκτός Ελλάδας και συγκεκριμένα στην Κύπρο. Το κατάστημα θα δραστηριοποιείται στην κατηγορία του cash & carry και θα φέρει την επωνυμία «Best Value για επαγγελματίες». Το νέο κατάστημα είναι στη Λεμεσό και η διοίκηση της εταιρείας δεν αποκλείει σε βάθος χρόνου την ίδρυση 2-3 ακόμη καταστημάτων στις μεγάλες πόλεις της Κύπρου. Τα επόμενα βήματα θα εξαρτηθούν από την πορεία του πρώτου και τις ανάγκες της κυπριακής αγοράς. Η επένδυση στην Κύπρο άγγιξε το ποσό των 10 εκατ. ευρώ.

Το δίκτυο της εταιρείας στην Ελλάδα αποτελείται από 225 καταστήματα «My Market», με τελευταίο αυτό που ξεκίνησε να λειτουργεί στη Γαστούνη τον Αύγουστο και 50 «Metro Cash & Carry»