ΑΓΟΡΕΣ

Σταθεροποιητικά τα ελληνικά ομόλογα

Σταθεροποιητικά τα ελληνικά ομόλογα - Κεντρική Εικόνα

Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφουν σήμερα οι τιμές των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να κυμαίνεται στο 1,36% από 1,37% που κυμαίνονταν χθες. Αντιθέτως, ελαφρώς πτωτικά, στο 0,711% από 0,744%, κινήθηκε η απόδοση του 5ετούς ομολόγου.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 17 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 13 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 7ετές ομόλογο με 7 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,36%, από 1,35% που έκλεισε χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση -0,59% να διαμορφωθεί στο 1,95% από 1,92% .

Στην αγορά συναλλάγματος, ελαφρώς ανοδικά κινείται σήμερα το ευρώ, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,0985 δολ. από 1,057 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Αρνητικά επηρεάζει το δολάριο η αυξημένη πιθανότητα (τουλάχιστον όπως αυτή τιμολογείται από την προθεσμιακή αγορά συναλλάγματος) για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων της Fed άμεσα, μετά τις ανακοινώσεις δυσμενέστερων των αναμενόμενων στοιχείων για τον τομέα μεταποίησης και την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ.

Προβληματισμό προκαλεί ακόμη η όξυνση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ - ΕΕ. Συγκεκριμένα, επικαλούμενες γνωμοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν αντίμετρα, με την μορφή δασμών σε εισαγωγές προϊόντων από την Ε.Ε. ύψους 7,5 δισ. δολαρίων. Οι δασμοί αναμένεται να επιβληθούν από 18 Οκτωβρίου σε ποσοστό 10% για εισαγωγές αεροσκαφών πολιτικής αεροπορίας και 25% για εισαγωγές προϊόντων διατροφής.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,332%. Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,386%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,417% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,458%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0951 δολ.