ΑΓΟΡΕΣ

Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη, οι τράπεζες πιέζουν χαμηλότερα το Χ.Α.

X.A.: Και σήμερα οι πωλητές είχαν τον τελευταίο λόγο - Κεντρική Εικόνα

Με μικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές κινούνται οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι θα επιβάλλουν δασμούς δισεκατομμυρίων δολαρίων σε προϊόντα που εισάγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ οι ενεργοί επενδυτές παρακολουθούν και τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται και τα οποία συνεχίζουν να αυξάνουν τις ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Κλειστό σήμερα το γερμανικό χρηματιστήριο, λόγω της επετείου της επανένωσης.

Πιο συγκεκριμένα, φρένο πάτησε η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο. Η έρευνα της IHS Markit στις 19 χώρες της ευρωζώνης, έδειξε ότι ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ, που περιλαμβάνει τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, έκανε βουτιά στις 50,1 μονάδες τον περασμένο μήνα, από 51,9 τον Αύγουστο. Ήταν χαμηλότερα από την προκαταρκτική εκτίμηση, που έκανε λόγο για 50,4 μονάδες και ελαφρώς υψηλότερα από το όριο του 50, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση σημείωσαν οι τιμές παραγωγού τον Αύγουστο στην ευρωζώνη. Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι τιμές στα εργοστάσια των 19 χωρών που μοιράζονται το ευρώ, υποχώρησαν κατά 0,5% σε μηνιαία βάση και κατά 0,8% σε ετήσια. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μόλις 0,3% μηνιαία άνοδο και ετήσια πτώση κατά 0,5%.

O όγκος των πωλήσεων στην ευρωζώνη τον Αύγουστο ήταν 0,3% υψηλότερος από τον Ιούλιο και 2,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 μελών οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,2% σε μηνιαία βάση και κατά 2,5% σε ετήσια.

Την περαιτέρω άνοδο των παγκόσμιων μετοχών κατά 9% μέχρι τα τέλη του 2020, αναμένει η Citi.

“Είναι πολύ νωρίς για να κηρυχθεί το τέλος της δεκαετούς αγοράς ‘ταύρων’ (bull market), αν και η απειλή ύφεσης είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι αγορές”, σημειώνει.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και λίγο πριν συμπληρωθεί το πρώτο μισό της συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης έχει γυρίσει σε αρνητικό πρόσημο και δοκιμάζει τιμές χαμηλότερα από την αποφασιστική στήριξη των 830 μονάδων.

Έτσι, παρά το ανοδικό ξεκίνημα που έφερε τον δείκτη μέχρι τις 837,27 μονάδες (+0,21%), η επιστροφή των πωλητών στον τραπεζικό κλάδο, είχε σαν αποτέλεσμα το γύρισμα του δείκτη σε αρνητικό πρόσημο, με το μέχρι στιγμής χαμηλό να έχει σημειωθεί στις 826,05 μονάδες (-1,14%), ενώ ο τζίρος πλησιάζει τα 35 εκατ.

Ασφαλώς και το -2,60% του τραπεζικού δείκτη, δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για το ποιος κλάδος πιέζει τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. προς χαμηλότερα επίπεδα, ενώ σημαντικές πιέσεις, από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, σημειώνονται και σε ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-2,28%), Τέρνα Ενεργειακή (-1,66%), Ελλάκτωρα (-3,36%), ΟΛΠ (-3,06%) και 3E (-2,57%).

Από τις μετοχές που διασώζονται με θετικό πρόσημο, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΕΧΑΕ (+1,84%), Μυτιληναίο (+1,96%) και Motor Oil (+1,68%).

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης χρειάζεται αυξημένη προσοχή, καθώς παραμονή του γενικού δείκτη χαμηλότερα των 830 μονάδων, δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα στους εν δυνάμει πωλητές.