ΑΓΟΡΕΣ

Ήπια καθοδικές τάσεις στην αγορά ομολόγων

Συνεχίστηκαν οι ρευστοποιήσεις στην αγορά ομολόγων - Κεντρική Εικόνα

Ήπια καθοδικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στη δευτερογενή αγορά ομολόγων καθώς οι τιμές όλων σχεδόν των τίτλων υποχώρησαν ελαφρώς. Έτσι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έφθασε το 1,37% από 1,34% που κυμαινόταν χθες, ενώ η απόδοση του 5ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 0,74% από 0,71%. Ελαφρώς καθοδικά σήμερα το πρωί οι τιμές κρατικών ομολόγων Ευρωζώνης.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 7 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 5 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές πώλησης. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 20ετές ομόλογο με 4 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,36 από 1,35% που έκλεισε χθες με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση -0,51% να διαμορφωθεί στο 1,87% από 1,92% .

Στην αγορά συναλλάγματος, σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφει σήμερα η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1.0899 δολ. από το επίπεδο των 1,0888 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Θετικά ήταν για το ευρώ τα στοιχεία από την αγορά εργασίας της ευρωζώνης καθώς το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε τον Αύγουστο σε νέο χαμηλό (7,4%) από το 2008. Ωστόσο η αναπτυξιακή υπεροχή της οικονομίας των ΗΠΑ έναντι λοιπών κύριων οικονομιών σε συνδυασμό με τα υψηλότερα επιτόκια του δολαρίου, αλλά και με την με την ανησυχία για τις γεωπολιτικές εξελίξεις, συνεχίζουν να ευνοούν το αμερικανικό νόμισμα.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,330%. Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,386%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,418% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,457%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0889 δολ.