ΑΓΟΡΕΣ

Επιστρέφει η επιφυλακτικότητα σε Ευρώπη και Χ.Α.

Επιστρέφει η επιφυλακτικότητα σε Ευρώπη και Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

Με αρνητικά πρόσημα και μικρές απώλειες κινούνται οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται και ιδιαίτερα αυτά της μεταποίησης, δείχνουν να επαναφέρουν την επιφυλακτικότητα, ενώ την κίνηση των ευρωαγορών δείχνει να ακολουθεί και το ελληνικό χρηματιστήριο.

Πιο συγκεκριμένα, απότομη πτώση σημειώθηκε στη μεταποιητική δραστηριότητα της ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με την IHS Markit, ο τελικός μεταποιητικός δείκτης ΡΜΙ διαμορφώθηκε στις 45,7 μονάδες, ελαφρώς υψηλότερα από την πρώτη εκτίμηση των 45,6 μονάδων. Ήταν το πιο χαμηλό αποτέλεσμα από τον Οκτώβριο του 2012 και αρκετά χαμηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που ξεχωρίζει τη συρρίκνωση από την ανάπτυξη.

Ο δείκτης που αφορά την παραγωγή και θεωρείται καλή ένδειξη οικονομικής υγείας βυθίστηκε στις 46,1 μονάδες, από 47,9.

O δείκτης που μετράει τις νέες παραγγελίες υποχώρησε στις 43,4 μονάδες, από 45,9, σε χαμηλό που δεν είχε φτάσει από τον Οκτώβριο του 2012.

Από την άλλη, κατέβασε ταχύτητα ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, ο δομικός δείκτης, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες κατηγορίες των μη επεξεργασμένων τροφίμων και της Ενέργειας, αυξήθηκε, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat.

Οι τιμές καταναλωτή στις 19 χώρες του ευρώ ενισχύθηκαν κατά 0,2% σε μηνιαία βάση τον Σεπτέμβριο και κατά 0,9% σε σύγκριση με τον περσινό μήνα, επιβραδύνοντας από το ετήσιο 1% του Αυγούστου. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters, ανέμεναν αμετάβλητο αποτέλεσμα στο 1% σε ετήσια βάση.

Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή επιταχύνθηκε στο 1,2% από 1,1% τον Αύγουστο.

Μειώνει την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου φέτος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.

Αναμένει σήμερα ότι οι παγκόσμιες εμπορευματικές συναλλαγές θα αυξηθούν κατά 1,2% φέτος, από 2,6% που προέβλεπε τον Απρίλιο. Το 2018 ήταν 3%.

Για το 2020 αναμένει ανάπτυξη 2,7%, χαμηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση για 3%.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και ελάχιστα πριν συμπληρωθούν οι πρώτες τέσσερις ώρες συναλλαγών, ο γενικός δείκτης έχει κινηθεί μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα παραμένει ο τζίρος.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης δείχνει να προσεγγίζει την πρώτη στήριξη στις 860 μονάδες, έχοντας καταγράψει σαν, μέχρι στιγμής, χαμηλό στις 861,01 μονάδες (-0,85%), ενώ ο τζίρος προσεγγίζει τα 24 εκατ., από τα οποία τα 3,6 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με απλά θετική μεταβολή διασώζονται οι ΑΔΜΗΕ (+0,72%), Aegean Airlines (+0,12%), Cenergy Holdings (+0,44%), ΔΕΗ (+0,38%) και ΟΤΕ (+0,40%).

Από τις μετοχές που υποχωρούν προς χαμηλότερες αποτιμήσεις, οι μεγαλύτερες απώλειες για Πειραιώς (-2,79%) και Jumbo (-2,30%) ενώ με απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας ακολουθούν οι Εθνική, Eurobank, Viohalco, ΟΠΑΠ, Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή.

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, πιθανή κίνηση του γενικού δείκτη χαμηλότερα των 860 μονάδων, θα αυξήσει τις τάξεις των εν δυνάμει πωλητών, ενώ αποκαρδιωτική είναι η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.