ΔΙΕΘΝΗ

Υποβάθμιση-χαστούκι στη Σαουδική Αραβία από Fitch - «Καμπανάκι» για την «ευθυγράμμιση» με τις ΗΠΑ

Πετρέλαιο: Η Σαουδική Αραβία «έχασε» 660 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως μετά τις επιθέσεις στην Aramco - Κεντρική Εικόνα

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Σαουδικής Αραβίας σε «Α» από «Α+», επικαλούμενη την αύξηση των γεωπολιτικών και στρατιωτικών εντάσεων στον Κόλπο και την επιδείνωση των δημοσιονομικών του βασιλείου.

Η υποβάθμιση - η οποία τοποθετεί τη χώρα ένα βαθμό πάνω από την αξιολόγηση του της S&P - αποτελεί πλήγμα για τη μεγαλύτερη αραβική οικονομία.

Ο οίκος πιστεύει ότι υπάρχει κίνδυνος νέων επιθέσεων στη Σαουδική Αραβία, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε οικονομική ζημιά, επισημαίνοντας πως προχώρησε σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την χώρα ως αποτέλεσμα των πρόσφατων επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του ομίλου Aramco.

Κατά την άποψη της Fitch, η Σαουδική Αραβία είναι ευάλωτη σε κλιμακούμενες γεωπολιτικές εντάσεις λόγω της εξέχουσας εξωτερικής πολιτικής της, συμπεριλαμβανομένης της στενής ευθυγράμμισης της με την αμερικανική πολιτική για το Ιράν και τη συνέχιση της συμμετοχής της στον πόλεμο της Υεμένης.

O οίκος θεωρεί ότι «οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε μια βαθύτερη σύγκρουση με το Ιράν, καθώς το Ιράν ή οι ομάδες που συνδέονται με αυτό, εξακολουθούν να επιδιώκουν το σπάσιμο του διπλωματικού αδιεξόδου για την περιφερειακή ασφάλεια και τα πυρηνικά».