ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Οριακές μεταβολές, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, για το τελικό πρόσημο

Χ.Α.: Οριακές μεταβολές, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, για το τελικό πρόσημο - Κεντρική Εικόνα

Με μικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές κινούνται τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές καλούνται να τιμολογήσουν τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, την πορεία των εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ - Κίνας τα τελευταία, ενθαρρυντικά, μακροοικονομικά στοιχεία από την Κίνα, αλλά και τα μάκρο της ευρωζώνης που ανακοινώνονται.

Πιο συγκεκριμένα, ενισχύθηκε για δεύτερο μήνα η δραστηριότητα στα εργοστάσια της Κίνας τον Σεπτέμβριο. Ο δείκτης Caixin ΡΜΙ για τον τομέα της μεταποίησης αυξήθηκε στις 51,4 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από 50,4 τον Αύγουστο, σύμφωνα με τις εταιρείες Caixin Media και Markit.

O τζίρος στο λιανεμπόριο της Γερμανίας αυξήθηκε 3,2% τον Αύγουστο, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. Τον Ιούλιο είχε κινηθεί ανοδικά κατά 5,2%. Σε σύγκριση με έναν μήνα νωρίτερα, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 0,5%, ενώ τον Ιούλιο είχαν κινηθεί καθοδικά κατά 0,8%.

Αναπάντεχη πτώση σημείωσαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο. Ο αριθμός των ανθρώπων που έμεινε εκτός εργασίας υποχώρησε κατά 10.000, στα 2,276 εκατ. άτομα, σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους. Δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούσε ότι θα υπάρξει άνοδος κατά 5.000. Το ποσοστό ανεργίας τον Σεπτέμβριο διατηρήθηκε στο 5%, ελαφρώς υψηλότερο από το ιστορικό χαμηλό του 4,9%, στο οποίο είχε φτάσει νωρίτερα φέτος.

Στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων 10 ετών και περισσότερο, υποχώρησε η ανεργία στις 19 χώρες του ευρώ τον Αύγουστο. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 7,4% τον περασμένο μήνα, φτάνοντας στο πιο χαμηλό επίπεδο από τον Μάιο του 2008. Τον Ιούλιο ήταν 7,5%.

Το ΑΕΠ στη Βρετανία μειώθηκε κατά 0,2% το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στα τέλη Ιουνίου, σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, όπως ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας. Το αποτέλεσμα δεν αναθεωρήθηκε από την προηγούμενη εκτίμηση. Σε ετήσια βάση, η ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας έτρεξε με ρυθμό 1,3% το δεύτερο τρίμηνο, σημειώνοντας πτώση από την ετήσια ανάπτυξη ύψους 2,1%, που είχε το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Η JP Morgan αναβάθμισε τη σύσταση για τις μετοχές της ευρωζώνης σε "overweight", αντιστρέφοντας την μακροχρόνια προτίμησή της στις αμερικανικές μετοχές. Ο οίκος εκτιμά ότι οι πιεσμένες μετοχές της ευρωζώνης αποτελούν ευκαιρία, προβλέποντας ότι θα ανακάμψουν στο επόμενο διάστημα. Η JP Morgan αναφέρει στην έκθεσή της ότι θα ενισχύσει το χαρτοφυλάκιο ευρωπαϊκών μετοχών εις βάρος του χαρτοφυλακίου αμερικανικών μετοχών, τις οποίες "κόβει", σε "neutral".

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και λίγο πριν συμπληρωθεί το πρώτο μισό της συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης έχει κινηθεί μέσα σε ένα ιδιαίτερα στενό εύρος, με συνεχείς εναλλαγές προσήμων, ενώ σε χαμηλά επίπεδα παραμένει ο τζίρος.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 872,3 (+0,22%) και 867,74 μονάδων (-0,30%), ενώ ο τζίρος πλησιάζει τα 18 εκατ., από τα οποία τα 0,5 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα κέρδη σημειώνουν Fourlis (+1,66%) και Aegean Airlines (+1,24%) και τις μεγαλύτερες απώλειες οι Eurobank (-1,69%), 3E (-1,06%), Εθνική (-1,11%), Πειραιώς (-1,18%), Ελλάκτωρ (-1,60%), ΕΧΑΕ (-1,17%), ΟΛΠ (-2,09%) και Τέρνα Ενεργειακή (-1,20%).

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, όλα τα ενδεχόμενα δείχνουν ανοιχτά, καθώς από την μία συντηρείται το επιφυλακτικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, όμως, από την άλλη, η σημερινή συνεδρίαση είναι η τελευταία του μήνα και του χρηματιστηριακού εννεαμήνου και δεν μπορεί να αποκλειστεί προσπάθεια “ωραιοποίησης” των αποτιμήσεων.