ΠΡΟΣΩΠΑ

Νικόλαος Γερμανός: Ο γλύπτης - σχεδιαστής παπουτσιών της Καλλιδρομίου

Νικόλαος Γερμανός: Ο γλύπτης - σχεδιαστής παπουτσιών της Καλλιδρομίου - Κεντρική Εικόνα

Μια κυρία κοντοστέκεται στη βιτρίνα του μαγαζιού του Νικόλαου Γερμανού. Μετά μπαίνει μέσα και αναφωνεί «τι ωραία παπούτσια! Είναι η δουλειά σου;», τον ρωτάει. «Η διασκέδασή μου», απαντάει εκείνος.

Σε έναν από τους πιο όμορφους δρόμους της Αθήνας, στην οδό Καλλιδρομίου, στον αριθμό 24, ένα ιδιαίτερο μαγαζί έχει ανοίξει εδώ και μόλις 16 μήνες, όμως έχει ήδη δώσει το στίγμα του στη γειτονιά. Ο Ν. Γερμανός σχεδιάζει και κατασκευάζει μοναδικά παπούτσια, με όλη την τέχνη που αποκόμισε από τη μαθητεία του σε Ιταλία, Τσεχία, την ενασχόλησή του με τη μόδα στο Λονδίνο και τις καλλιτεχνικές του βάσεις, ως απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας. Κάθε ζευγάρι είναι ένα έργο τέχνης.

Του προτάθηκε, μάλιστα, από μια γκαλερί να εκθέσει τα παπούτσια του ως έργα τέχνης.

Από τις έξι το πρωί μέχρι το βράδυ, ο Ν. Γερμανός δημιουργεί. Και Κυριακές δουλεύει, με κατεβασμένα τα ρολά. Σχεδιάζει παπούτσια, τα κατασκευάζει, δέχεται κόσμο, ζεστός, με χιούμορ, ευγενικός. Τα παπούτσια είναι το πάθος του και δεν το κρύβει. «Έρχονται γυναίκες από το γυμναστήριο, φορούν μια γόβα και τους αλλάζει η διάθεση τελείως, κι εμένα το ίδιο», αναφέρει.