ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Προσπαθεί να επιστρέψει υψηλότερα των 870 μονάδων   

X.A.: Και σήμερα οι πωλητές είχαν τον τελευταίο λόγο - Κεντρική Εικόνα

Με θετικά πρόσημα κινούνται τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αν και η κλιμακούμενη πολιτική αβεβαιότητα στις ΗΠΑ, οι εξελίξεις στο μέτωπο του “Brexit” και τα μακροοικονομικά στοιχεία της ευρωζώνης, συνεχίζουν να προβληματίζουν τους επενδυτές.

Πιο συγκεκριμένα, το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη έκανε βουτιά τον Σεπτέμβριο. Ο μηνιαίος δείκτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το οικονομικό κλίμα στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ, υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στις 101,7 μονάδες, από 103,1 τον Αύγουστο. Η πτώση ήταν μεγαλύτερη από τις προβλέψεις της αγοράς, που ανέμενε να φτάσει στις 103 μονάδες. Το αποτέλεσμα ήταν το πιο χαμηλό από τον Φεβρουάριο του 2015. Στα θετικά σημεία, το κλίμα στον κλάδο των υπηρεσιών βελτιώθηκε, στις 9,5 μονάδες, από 9,2 τον Αύγουστο, μετά από τρεις συνεχόμενους μήνες που είχε πτώση.

“Μία μείωση επιτοκίων είναι πιθανή επιλογή για την Τράπεζα της Αγγλίας, ακόμη και αν η Βρετανία αποφύγει την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία”, σημείωσε το μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, Michael Saunders. Υπογράμμισε ότι “η παρατεταμένη αβεβαιότητα σχετικά με το ‘Brexit’ είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα για το Ηνωμένο Βασίλειο, προς το παρόν, το οποίο σε συνδυασμό με την απογοητευτική παγκόσμια ανάπτυξη, μπορεί να δικαιολογεί πιο χαλαρή πολιτική”.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο των ΕΛΠΕ. Στη ζώνη του 2,25% τοποθετείται η τιμολόγηση για το πενταετές ομόλογο του ομίλου. Στόχος η άντληση ποσού 400 εκατ. ευρώ. Τη διαδικασία τρέχουν η Credit Suisse και η Goldman Sachs, ενώ book-runners είναι οι Alpha Bank, Citi, Εurobank, ΕΤΕ, Nomura και Τράπεζα Πειραιώς. Το ποσό που θα αντληθεί από την έκδοση θα διατεθεί είτε για την εξαγορά του ομολόγου που λήγει το 2021, είτε για την αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας, είτε για άλλους σκοπούς.

Από εκεί και πέρα και ελάχιστα πριν συμπληρωθούν οι πρώτες τρεις ώρες συναλλαγών, ο γενικός δείκτης, παρά το επιφυλακτικό ξεκίνημα, προσπαθεί να επιστρέψει υψηλότερα των 870 μονάδων, όμως ο τζίρος παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 865,02 (-0,13%) και 871,7 μονάδων (+0,64%), ενώ ο τζίρος πλησιάζει τα 18,5 εκατ., από τα οποία τα 2,5 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα κέρδη σημειώνουν ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,38%), ΔΕΗ (+2,94%), Cenergy Holdings (+1,47%), 3E (+1,42%), Jumbo (+1,24%), Fourlis (+1,70%), Ελ. Πετρέλαια (+1,33%) και Σαράντης (+1,24%) και τις μεγαλύτερες απώλειες οι Εθνική (-1,23%), Μυτιληναίος (-1,17%), Eurobank (-1,25%) και Viohalco (-4,63%).

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα είναι θετική ένδειξη το κλείσιμο του γενικού δείκτη υψηλότερα των 870 μονάδων, ενώ αξίζει υπενθύμισης, ότι μετά την σημερινή, απομένει μόνο η συνεδρίαση της Δευτέρας για την ολοκλήρωση του χρηματιστηριακού εννεαμήνου και δεν μπορεί να αποκλειστεί προσπάθεια “ωραιοποίησης” των αποτιμήσεων.