ΑΓΟΡΕΣ

X.A.: Ανοδική αντίδραση, σε συνεδρίαση διαδικαστικού χαρακτήρα

Αναποφάσιστοι δείχνουν οι επενδυτές στο Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

“Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα είναι θετική ένδειξη το κλείσιμο του γενικού δείκτη υψηλότερα των 870 μονάδων, με ταυτόχρονη αύξηση του αριθμού των θετικών ημερήσιων πρωταγωνιστών” ανέφερε ο επίλογος του ενδοσυνεδριακού σχολίου, όμως η σημερινή συνεδρίαση δεν έδωσε τα ζητούμενα στους αναλυτές, κάνοντάς τους περισσότερο επιφυλακτικούς για την συνέχεια.

Ο γενικός δείκτης όχι μόνο δεν δοκίμασε τιμές υψηλότερα των 870 μονάδων, αλλά ήλθε και η συρρίκνωση του τζίρου σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα, για να επιβεβαιώσει όλους όσους υποστηρίζουν ότι η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά έχει εισέλθει σε φάση παρατεταμένης συσσώρευσης και υψηλής εξάρτησης από τις διεθνείς αγορές, που δεν δείχνουν να είναι και στα καλύτερά τους.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 868,33 μονάδες (+0,72%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 866,18 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,47%.

Ο τζίρος περιορίστηκε στα 44,5 εκατ., από τα οποία τα 0,5 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, με το συγκριτικό πλεονέκτημα στους αγοραστές (Alpha Bank +0,6%, Εθνική +0,8%, Eurobank +1,38%, Πειραιώς -0,33%).

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της εγχώριας οικονομίας διαμορφώθηκε σε -0,7%, από -0,4% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ. Η μηνιαία καθαρή ροή ήταν αρνητική κατά 555 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 908 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των καταθέσεων διαμορφώθηκε σε 3,3%, από 4,4% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 603 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 1.458 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2019.

Επίσης, “αρνητικό γεγονός για τις ελληνικές, κυπριακές και βουλγαρικές τράπεζες είναι η πτώχευση της Thomas Cook” σημειώνει η Moody’s σε ανάλυσή της. Υποστηρίζει ότι η εξέλιξη αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των τουριστικών εσόδων και των επενδύσεων στις τρεις χώρες και θα επιβαρύνει την πιστωτική εικόνα επιχειρήσεων που συνεργάζονταν με τον tour operator.

Η Moody’s υπολογίζει την έκθεση των τραπεζών σε επιχειρήσεις καταλυμάτων και εστίασης στο 10,8% για τις ελληνικές τράπεζες, στο 6,5% για τις βουλγαρικές και στο 13,9% για τις κυπριακές και αναφέρεται στην πιθανότητα μετάστασης των προβλημάτων σε κλάδους που σχετίζονται με τον τουρισμό.

Από την άλλη, σε επίπεδα κοντά στο 2% τόσο για φέτος, όσο και για το 2020 αναβαθμίζει η Citi την πρόβλεψή της για την ελληνική ανάπτυξη, από προηγούμενη εκτίμηση για 1,5% ετησίως. Ο οίκος υπογραμμίζει ότι τα πολιτικά ρίσκα εμφανίζονται σημαντικά μειωμένα σήμερα στην Ελλάδα, σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν. Η δημοσιονομική πολιτική έχει γίνει λιγότερο περιοριστική, ήδη πριν τις φοροαπαλλαγές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ οι αυξημένες αναπτυξιακές προοπτικές ίσως αρκούν για νέες αναβαθμίσεις του ελληνικού αξιόχρεου.

Ερχόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση μόνο οι τίτλοι των ΑΔΜΗΕ (-1,19%), Motor Oil (-0,85%), Fourli (-0,56%) και αμετάβλητες οι μετοχές των ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελ. Πετρελαίων και Σαράντη.

Από τις μετοχές που κινήθηκαν προς υψηλότερες αποτιμήσεις, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΔΕΗ (+2,09%), Ελλάκτωρα (+1,08%), Τέρνα Ενεργειακή (+2,36%), Lamda Development (+1,21%), Jumbo (+1,26%) και ΕΧΑΕ (+1,72%).

Εν τω μεταξύ, η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση του στις 24/9/2019 αποφάσισε να ανακαλέσει την από 22/11/2018 απόφασή του για την συγχώνευση με απορρόφηση από τη ΔEΗ της 100% θυγατρικής της εταιρείας ΔEΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. (ΔEΗΑΝ).

Λίγα τα άξια θετικής αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου διακρίθηκαν οι Mevaco (+23,14%), Moda Bagno (+10,43%), Centric (+6,47%), Επίλεκτος (+7,83%), Σελόντα (+3,92%), Βιοκαρπέτ (+7,64%), Frigoglass (+3,96%), Lavipharm (+3,45%) και ΕΚΤΕΡ (+2,84%).