ΑΓΟΡΕΣ

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, προσπάθεια αντίδρασης και στο Χ.Α.

«Ποδαρικό» με το δεξί στις αγορές ομολόγων - Κεντρική Εικόνα

Με θετικά πρόσημα και μικρά κέρδη κινούνται τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους ενεργούς επενδυτές να παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, αλλά και αυτές στο μέτωπο του “Brexit”.

Εν τω μεταξύ, θετικά στην ψυχολογία της επενδυτικής κοινότητας δείχνει να επιδρά η η χθεσινή συμφωνία των ΗΠΑ με την Ιαπωνία στο εμπόριο, η οποία καλύπτει τα βιομηχανικά αγαθά, τα αγροτικά προϊόντα και τον ψηφιακό κλάδο, με τους ηγέτες των δύο χωρών να εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι στο κοντινό μέλλον θα επιτευχθεί συμφωνία και για άλλους κλάδους.

Την εκτίμηση ότι είναι απίθανο οι ΗΠΑ και η Κίνα να καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία πριν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020 εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Jamie Dimon.

“Για να σας πω την αλήθεια, δεν το βλέπω να συμβαίνει πριν τις εκλογές” δήλωσε μιλώντας στο Bloomberg Global Business Forum στη Νέα Υόρκη και συμπλήρωσε “ελπίζω να έχουμε μια δίκαιη εμπορική συμφωνία”.

Αν και ο Dimon απέφυγε να αναφερθεί στους λόγους που εμποδίζουν την εμπορική συμφωνία, οι αναλυτές εκτιμούν ότι ενδεχομένως η κινεζική κυβέρνηση να περιμένει το αποτέλεσμα των εκλογών πριν να συμφωνήσει με τις ΗΠΑ.

“Πρέπει να πάρουν το εμπόριο πιο σοβαρά από ό,τι τώρα” είπε ο Dimon αναφερόμενος στην Κίνα.

“Το εμπόριο δεν ήταν ποτέ αμοιβαίο, αλλά πιο κοντά στην αμοιβαιότητα με έναν τρόπο που είναι καλός για όλους” τόνισε.

Ο Dimon πρόσθεσε ότι “οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ανώτερη θέση από την Κίνα από πολλές απόψεις”.

Εν τω μεταξύ, μολονότι δεν βλέπει να έρχεται σήμερα κάποιος οικονομικός “κατακλυσμός” που να θυμίζει αυτόν του 2008, ο νομπελίστας της οικονομίας Τζόζεφ Στίγκλιτς προβλέπει, εντούτοις, χρεοκοπίες κατά συρροή και εκφράζει την έκπληξή του, σε συνομιλία του με το Γαλλικό Πρακτορείο, για το γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες “σπαταλούν από τώρα τα φυσίγγιά τους”.

Από την άλλη, βελτιώνεται το κλίμα μεταξύ των Γερμανών καταναλωτών, καθώς βαδίζουμε προς τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με το ερευνητικό κέντρο GfK, ο δείκτης αναμένεται να ενισχυθεί στις 9,9 μονάδες τον επόμενο μήνα, από 9,7 τον Σεπτέμβριο.

Το αποτέλεσμα είναι καλύτερο από τις προβλέψεις οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα της Wall Street Journal και η οποία εκτιμούσε ότι θα παραμείνει στις 9,7 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα έχουμε Euroworking Group και μεταξύ άλλων μακροοικονομικών στοιχείων, αναμένουμε και τις ανακοινώσεις για το ΑΕΠ 2ου τριμήνου των ΗΠΑ (τελικό).

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η συμπλήρωση των δύο πρώτων ωρών συνεδρίασης, βρήκε τον γενικό δείκτη να έχει κινηθεί μόνιμα με θετικό πρόσημο και προσπαθώντας να επαναπροσεγγίσει το όριο των 870 μονάδων και τον τζίρο στα γνωστά χαμηλά επίπεδα.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έχει σημειώσει, μέχρι στιγμής, υψηλό στις 867,13 μονάδες (+0,58%), ενώ ο τζίρος ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα κέρδη σημειώνουν Cenergy Holdings (+2,96%), ΔΕΗ (+2,22%), ΕΧΑΕ (+1,94%), ΟΠΑΠ (+1,46%), Jumbo (+1,08%), Μυτιληναίος (+1,23%) και Τέρνα Ενεργειακή (+1,25%), ενώ από τις μετοχές που υποχωρούν, δεν υπάρχει τίτλος που να σημειώνει απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας.

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα είναι θετική ένδειξη το κλείσιμο του γενικού δείκτη υψηλότερα των 870 μονάδων, με ταυτόχρονη αύξηση του αριθμού των θετικών ημερήσιων πρωταγωνιστών.