ΑΓΟΡΕΣ

Η παραπομπή Τραμπ ρίχνει «βαριά σκιά» στις αγορές

Η παραπομπή Τραμπ ρίχνει «βαριά σκιά» στις αγορές - Κεντρική Εικόνα

Με αρνητικά πρόσημα και αξιοσημείωτες απώλειες κινούνται οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού βαραίνει την επενδυτική ψυχολογία.

Πιο συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι ανακοίνωσε ότι η Βουλή ξεκινά επίσημη έρευνα σε βάρος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με το ερώτημα της παραπομπής, δηλώνοντας ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου.

Η Βουλή, όπου την πλειοψηφία κατέχουν οι Δημοκρατικοί, θα εξετάσει αν ο Τραμπ επεδίωξε τη βοήθεια της Ουκρανίας για να δυσφημίσει τον Τζο Μπάιντεν, πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και υποψήφιο για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Οι ανακοινώσεις των Δημοκρατικών προκάλεσαν την οργή του Αμερικανού προέδρου ο οποίος έκανε λόγο για "κυνήγι μαγισσών" και για "προεδρική παρενόχληση".

Να σημειωθεί ότι κανένας από τους προέδρους των ΗΠΑ που παραπέμφθηκαν, δεν απομακρύνθηκαν από τον Λευκό Οίκο. Οι πρόεδροι Άντριου Τζόνσον και Μπιλ Κλίντον αθωώθηκαν από την Γερουσία.

Στην απίθανη περίπτωση κατά την οποία, ο πρόεδρος Τραμπ απομακρυνθεί από τον Λευκό Οίκο, ο ίδιος θα μπορεί και πάλι να είναι προεδρικός υποψήφιος για τις εκλογές του 2020.

Μετά τις ραγδαίες εσωτερικές εξελίξεις στις ΗΠΑ και τις αλλαγές στο πρόγραμμα του Αμερικανού προέδρου, ακυρώθηκε η προγραμματισμένη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Αύριο το πρωί στις 9.45 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Εν τω μεταξύ, δάνεια μεγαλύτερης διάρκειας παρείχε στις αμερικανικές τράπεζες η Fed την Τρίτη σε μια προσπάθεια να τονώσει τη ρευστότητα, μετά τις πιέσεις που σημειώθηκαν στις αγορές χρήματος την περασμένη εβδομάδα.

Η ζήτηση για τα δάνεια δύο εβδομάδων της Fed ήταν υπερδιπλάσια της προσφοράς, ένα σημάδι ότι το τραπεζικό σύστημα χρειαζόταν περισσότερη ρευστότητα.

Όπως μεταδίδει η WSJ, η Fed διέθεσε $30 δισ. σε δάνεια διάρκειας δύο εβδομάδων και έλαβε $62 δισ. από τράπεζες που πρόσφεραν χρεόγραφα ως ενέχυρα.

Σε δεύτερη δημοπρασία, η κεντρική τράπεζα έλαβε προσφορές $80,2 δισ., για repos $75 δισ.

Την Περασμένη Τρίτη, τα επιτόκια στην αγορά repos εκτοξεύτηκαν στο 10%, περίπου πέντε φορές πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας.

Από την άλλη, το κοινοβούλιο θα ενημερώσει σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, όσον αφορά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που έκρινε παράνομη την αναστολή λειτουργίας της βουλής.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και λίγο πριν συμπληρωθούν οι πρώτες τέσσερις ώρες συναλλαγών, οι βασικοί δείκτες έχουν κινηθεί μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ο γενικός δείκτης προσεγγίζει απειλητικά την στήριξη των 850 μονάδων, ενώ σε σχετικά χαμηλά επίπεδα παραμένει ο τζίρος.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινούμενος μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, έχει καταγράψει, μέχρι στιγμής, χαμηλό ημέρας στις 853,82 μονάδες (-1,63%), ενώ ο τζίρος πλησιάζει τα 32,5 εκατ., από τα οποία τα 1,7 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης με θετικό πρόσημο διασώζονται μόνο οι ΔΕΗ (+3,09%) και Jumbo (+0,54%), ενώ από τους τίτλους που πιέζονται προς χαμηλότερες αποτιμήσεις, τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι Alpha Bank (-3,24%), Eurobank (-4,06%), Viohalco (-2,30%), Εθνική (-3,86%), Πειραιώς (-3,56%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-2,60%), Μυτιληναίος (-2,15%) και Ελλάκτωρ (-2,71%).

Απόλυτη προσοχή χρειάζεται το υπόλοιπο της συνεδρίασης, καθώς κίνηση του γενικού δείκτη χαμηλότερα των 850 μονάδων, θα αυξήσεις τις τάξεις των εν δυνάμει πωλητών.

Να σημειωθεί ότι από σήμερα και σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 852/23.09.2019 απόφαση του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς οι μετοχές της Τιτάν, αφαιρούνται από τα συστήματα διαπραγμάτευσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.