ΑΓΟΡΕΣ

X.A.: Με τραπεζικές βοήθειες, κοντά στα υψηλά ημέρας

X.A.: Με τραπεζικές βοήθειες, κοντά στα υψηλά ημέρας - Κεντρική Εικόνα

Συνεδρίαση στην οποία το ενδιαφέρον περιορίστηκε στην τελευταία ώρα των συναλλαγών, η σημερινή και όπου οι πρωτοβουλίες που πήραν οι αγοραστές στο ταμπλό των συστημικών τραπεζών, είχαν σαν αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου να ολοκληρώσουν τις συναλλαγές πολύ κοντά στα υψηλά ημέρας, ενώ σε μέτρια επίπεδα κινήθηκε ο τζίρος, παρά τις σημαντικές βοήθειες από τα “πακέτα”.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 861,83 (-0,09%) και 868,16 μονάδων (+0,65%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 868,01 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,63%.

Ο τζίρος στα 65 εκατ., από τα οποία τα 13,8 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Το +2,22% του τραπεζικού δείκτη, ασφαλώς και δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για το ποιος κλάδος οδήγησε τη σημερινή ανοδική αντίδραση, όπως και η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης (Alpha Bank +1,19%, Εθνική +3,24%, Eurobank +2,94%, Πειραιώς +1,54%).

Παρά τη σημερινή ανοδική αντίδραση, καθαρά τραπεζοκεντρικού χαρακτήρα, οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς συνεχίζουν να δηλώνουν επιφυλακτικοί, τονίζοντας ότι το Χ.Α. θα διατηρήσει την υψηλή του συσχέτιση, με την πορεία των διεθνών αγορών και χρειάζεται σημαντική συναλλακτική αναβάθμιση, για να διεκδικήσει κάτι καλύτερο.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Aegean Airlines (-2,44%), Motor Oil (-0,29%), Ελ. Πετρέλαια (-1,29%), Μυτιληναίος (-0,10%), ΟΠΑΠ (-0,21%), Σαράντης (-0,86%), Τέρνα Ενεργειακή (-0,13%) και αμετάβλητες οι μετοχές των ΔΕΗ, Jumbo και ΟΛΠ.

Από τις μετοχές που κινήθηκαν προς υψηλότερα επίπεδα, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΑΔΜΗΕ (+1,20%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,08%), Cenergy Holdings (+1,17%), Viohalco (+1,82%) και Fourli (+3,06%).

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με πληροφορίες που έκαναν τον γύρο της αγοράς, “σε δύο φάσεις αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πώληση μέσω placements του ποσοστού 35% που κατέχει το δημόσιο στα Ελληνικά Πετρέλαια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι με βάση τον συγκεκριμένο σχεδιασμό, στην πρώτη φάση, η οποία αναμένεται να τρέξει άμεσα, θα δοθεί στους επενδυτές, μέσω placement, ποσοστό της τάξης του 15% - 20% και σε δεύτερη φάση, το υπόλοιπο. Πηγές με γνώση της διαδικασίας υποστηρίζουν ότι η διάθεση των μετοχών μέσω του χρηματιστηρίου θα γίνει με discount, όπως συνηθίζεται στα placements. Το ύψος του στην πρώτη φάση της αποκρατικοποίησης εκτιμάται, στην περιοχή του 5%, έως και 10%”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, πέτυχαν να συνδυάσουν οι ΑΝΕΚ (+19,80%), Ευρωπαϊκή Πίστη (+6,75%), Κορδέλλου (+4%), Mevaco (+4,88%), Μουζάκης (+4,22%), Ιατρικό (+2,28%), MLS (+2,49%), Reds (+3,04%) και AS Company (+2,26%).