ΔΙΕΘΝΗ

Brexit: Σήμερα η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για την αναστολή λειτουργίας του κοινοβουλίου

Brexit: Σήμερα η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για την αναστολή λειτουργίας του κοινοβουλίου - Κεντρική Εικόνα

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου αποφαίνεται σήμερα αν ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ενεργούσε εντός του πλαισίου του νόμου αποφασίζοντας να αναστείλει την λειτουργία του κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες πριν από το Brexit, σε μία απόφαση που θεωρήθηκε ελιγμός για να επιτύχει την πάση θυσία αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η απόφαση των ένδεκα δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα ανακοινωθεί στις 10.30 τοπική ώρα (12.30 ώρα Ελλάδος), έπειτα από τριήμερη ακροαματική διαδικασία την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του δικαστηρίου.

Ο Μπόρις Τζόνσον κατηγορείται ότι ανέστειλε την λειτουργία του κοινοβουλίου μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, δηλαδή δύο μόνον εβδομάδες πριν από την 31 Οκτωβρίου, για να φιμώσει την αντιπολίτευση και να προχωρήσει στην έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση ακόμη και χωρίς συμφωνία διαζυγίου.

Ο Τζόνσον δεν έχει σταματήσει να επαναλαμβάνει ότι χρειαζόταν την διακοπή της λειτουργίας του κοινοβουλίου για να προετοιμάσει και να παρουσιάσει το κυβερνητικό του πρόγραμμα μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας στο τέλος του Ιουλίου.

Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του θα περιληφθούν στην παραδοσιακή ομιλία του Θρόνου η οποία θα εκφωνηθεί από την βασίλισσα Ελισάβετ όταν θα συγκληθεί εκ νέου το κοινοβούλιο.