ΑΓΟΡΕΣ

Αξιοσημείωτες απώλειες σε Ευρώπη και Χ.Α.

Αξιοσημείωτες απώλειες σε Ευρώπη και Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

Με αρνητικά πρόσημα και αξιοσημείωτες απώλειες κινούνται οι κύριες ευρωπαϊκές Αγορές, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, στο μέτωπο του “Brexit” και ταυτόχρονα να προσπαθούν να τιμολογήσουν τις εξελίξεις από την κατάρρευση της Thomas Cook.

Πιο συγκεκριμένα, “η παλαιότερη ταξιδιωτική εταιρεία του κόσμου, κατέρρευσε σήμερα Δευτέρα, εγκλωβίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες ανά τον κόσμο και πυροδοτώντας τη μεγαλύτερη εν καιρώ ειρήνης επιχείρηση επαναπατρισμού στην ιστορία της Βρετανίας”, μεταδίδει το Reuters.

Η υποχρεωτική ρευστοποίηση στην οποία εισέρχεται η εταιρεία σηματοδοτεί το τέλος μιας εκ των παλαιότερων εταιρειών της Βρετανίας, η οποία άρχισε τη λειτουργία της το 1841 με τοπικές σιδηροδρομικές εκδρομές, επέζησε δύο παγκόσμιους πολέμους και μετατράπηκε σε πρωτοπόρο των πακέτων διακοπών και του μαζικού τουρισμού.

Ο διευθύνων σύμβουλός της Peter Fankhauser ανακοίνωσε την πτώχευση της εταιρείας, καθώς δεν κατάφερε να εξασφαλίσει πακέτο διάσωσης από τους δανειστές, μετά τις πυρετώδεις διαβουλεύσεις του Σαββατοκύριακου.

Από την άλλη, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επέστησε σήμερα την προσοχή κατά της πιθανότητας να υπάρξει μία ουσιαστική εξέλιξη για το “Brexit”, στις συνομιλίες που θα έχει στο περιθώριο της φετινής Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Σε αναβάθμιση του ορίζοντα της διαβάθμισης της Κύπρου σε θετικό από σταθερό, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s επιβεβαιώνοντας τις θετικές προοπτικές της κυπριακής οικονομίας και των τραπεζών.

Ο οίκος, που είναι ο μόνος που διατηρεί την Κύπρο σε μη επενδυτική βαθμίδα, επιβεβαίωσε την αξιολόγηση “Ba2”, αλλά άλλαξε τον ορίζοντα σε θετικό αντί σταθερό, λόγω της συνεχιζόμενης βελτίωσης της ποιότητας ενεργητικού των τραπεζών αλλά και τη δημοσιονομική απόδοση της χώρας.

H επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γερμανία συρρικνώθηκε για πρώτη φορά τα τελευταία 6,5 χρόνια, τον Σεπτέμβριο.

Ο σύνθετος ΡΜΙ της IHS Markit που αντιπροσωπεύει τους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών, υποχώρησε στις 49,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από 51,7 τον Αύγουστο.

Οι αναλυτές ανέμεναν να υποχωρήσει στις 51,4 μονάδες.

Φρένο πάτησε η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη αυτόν τον μήνα.

Σύμφωνα με την IHS Markit, ο σύνθετος ΡΜΙ έκανε βουτιά στις 50,4 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από 51,9 τον Αύγουστο.

Η υποκατηγορία που αφορά τις υπηρεσίες υποχώρησε στις 52 μονάδες, από 53,5 τον περασμένο μήνα και ο δείκτης της μεταποίησης διολίσθησε στις 45,6 μονάδες, από 47. Δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπε 53,3 για τις υπηρεσίες και 47,3 για τη μεταποίηση.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και λίγο πριν συμπληρωθούν οι πρώτες τέσσερις ώρες συναλλαγών, αξίζει να σημειωθεί ότι οι βασικοί δείκτες κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ ο γενικός δείκτης δοκιμάζει τιμές σημαντικά χαμηλότερα των 870 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έχει καταγράψει, μέχρι στιγμής, χαμηλό ημέρας στις 863,16 μονάδες (-1,48%), ενώ ο τζίρος πλησιάζει τα 25 εκατ., από τα οποία τα 2 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με θετικό πρόσημο διασώζονται οι ΔΕΗ (+1,65%), Σαράντης (+0,12%) και Τέρνα Ενεργειακή (+0,13%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι Alpha Bank (-3,32%), Eurobank (-2,18%), Motor Oil (-2,10%) και Jumbo (-2,65%).

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα είναι θετική ένδειξη η σχετική ανάκαμψη του γενικού δείκτη, αλλά και η βελτίωση της αναλογίας ανοδικών (26) – πτωτικών μετοχών (82).