ΑΓΟΡΕΣ

Η υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων βοηθάει το Χ.Α.

Η υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων βοηθάει το Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

Ανοδικά κινήθηκαν τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, πλην Λονδίνου, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Κίνας, μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να απαλλάξει προσωρινά περισσότερους από 400 τύπους κινεζικών προϊόντων, από δασμούς, ενώ στο μέτωπο του “Brexit”, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον θα συναντηθεί τη Δευτέρα το απόγευμα, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπως έγινε σήμερα γνωστό από έναν Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Να σημειωθεί ότι, ο δείκτης EuroStoxx 600 ενισχύθηκε 0,30%, στις 392,96 μονάδες, ενώ ο EuroStoxx 50 έκλεισε με κέρδη 0,53% στις 3.571,39 μονάδες.

Πιέσεις ασκήθηκαν την Παρασκευή στη Wall Street, μετά την είδηση ότι οι κινέζοι αξιωματούχοι που επρόκειτο να επισκεφθούν τις γεωργικές περιοχές στη Μοντάνα, ακύρωσαν τελικά το ταξίδι τους στην πολιτεία των ΗΠΑ και θα επιστρέψουν στην Κίνα πριν από την προγραμματισμένη επιστροφή.

Λίγο μετά ήρθε και ο Ντόναλντ Τραμπ να ανακοινώσει, ότι δεν είναι ανάγκη να επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2020, επιμένοντας ότι η αμερικανική οικονομία είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

Στη Wall Street, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε 0,59% στις 26.935,07 μονάδες, ο δείκτης S&P 500 σημείωσε πτώση 0,49% στις 2.992,07 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,8% στις 8.117,67 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση ο  Dow Jones έπεσε 1,1%, ο S&P 500 0,5% και ο Nasdaq 0,7%.

H Fed έριξε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στο χρηματοοικονομικό σύστημα για τέταρτη διαδοχική ημέρα την Παρασκευή, σε μια σειρά παρεμβάσεων που κατάφεραν να σταθεροποιήσουν την κατάσταση στην αγορά χρήματος στις ΗΠΑ, μετά από μια έκρηξη μεταβλητότητας.

Μετά από ένα ασυνήθιστο άλμα στο βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού την προηγούμενη εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα παρενέβη την Τρίτη στις αγορές χρήματος για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία. Την Παρασκευή πραγματοποίησε την τέταρτη διαδοχική δημοπρασία repos συνολικού ύψους $75 δισ.

Οι παρεμβάσεις αυτές βοήθησαν να αποκλιμακωθεί η πίεση στο ημερήσιο επιτόκιο repo, το οποίο από το 10% στο οποίο είχε εκτοξευτεί την Τρίτη, υποχώρησε στο 1,95% την Παρασκευή. Τo πραγματικό επιτόκιο του δολαρίου επέστρεψε και αυτό κάτω από το 2%, εντός του εύρους που έχει ορίσει η Fed.

Οριακές απώλειες κατέγραψε την Παρασκευή το πετρέλαιο WTI (0,10%, στα 58,09 δολάρια το βαρέλι), ολοκληρώνοντας, ωστόσο, την εβδομάδα με σημαντικά κέρδη της τάξης του 5,9% (η μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση σε διάστημα τριών μηνών) στον απόηχο των επιθέσεων στη Σαουδική Αραβία.

Με άνοδο έκλεισε ο χρυσός την Παρασκευή. Το συμβόλαιο παράδοσης Δεκεμβρίου για τον χρυσό ενισχύθηκε κατά 0,59% και έκλεισε στα 1.515,10 δολάρια η ουγκιά. Σε επίπεδο εβδομάδας το κίτρινο μέταλλο έκλεισε με κέρδη 1%, μετά από τρεις εβδομάδες υποχώρησης.

“Η Wall Street βρίσκεται κοντά σε νέα επίπεδα ρεκόρ, αλλά οι επενδυτές μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με μια περίοδο ισχυρών αναταράξεων, καθώς η μεταβλητότητα στην αγορά μετοχών είναι κατά μέσο όρο 25% υψηλότερη τον Οκτώβριο, από το 1928 και έπειτα, με την τεχνολογία και τον τομέα της υγείας να είναι οι πιο ευμετάβλητες ομάδες”, σύμφωνα με τη Goldman Sachs.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., κυριολεκτικά στο φίνις και πιο συγκεκριμένα στις τελικές δημοπρασίες, κρίθηκε το πρόσημο της συνεδρίασης της Παρασκευής, η οποία χαρακτηρίστηκε από την σημαντική αύξηση του τζίρου και το κλείσιμο των βασικών δεικτών στα υψηλά ημέρας, αποτέλεσμα του rebalancing των διεθνών δεικτών FTSE.

Η εβδομάδα ολοκληρώθηκε με κέρδη 2,24% για τον γενικό δείκτη, ενώ στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών σημείωσε κέρδη 3,99%.

Σύμφωνα με αναλυτές, “το νέο εκτιμώμενο εύρος τιμών για τον γενικό δείκτη, το οποίο ενδέχεται να ισχύσει για όλη την επόμενη εβδομάδα, δύσκολα θα ξεφύγει από τις 850 με 900 μονάδες, χωρίς σημαντική αύξηση του τζίρου. Από την άλλη, η ανησυχία για την παγκόσμια οικονομία αποδεικνύεται και με την υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 2,9%, από 3,2% από τον ΟΟΣΑ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η συρρίκνωση των προβλέψεων αφορά σχεδόν όλες τις μεγάλες οικονομίες (πλην Ιαπωνίας)”.

Ασφαλώς υπάρχει και η πιο αισιόδοξη άποψη, σύμφωνα με την οποία “το ύψος επιτοκίου του ομολόγου αναφοράς (10ετες), διαμορφώνεται πλέον σε  τιμές που δικαιολογούν καλύτερη βαθμολογία κινδύνου χώρας από την τρέχουσα, από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης για την Ελλάδα. Η συγκυρία είναι εξαιρετική για όσες εταιρείες έχουν πρόσβαση σε αγορές, καθώς οι αρνητικές αποδόσεις των αξιόγραφων της επενδυτικής βαθμίδας, έχουν στρέψει την ρευστότητα σε εκδόσεις που έχουν έστω και οριακές ετήσιες αποδόσεις. Για τις ελληνικές εταιρείες αυτό σημαίνει: α) χαμηλότερο επιτόκιο αναφοράς στις αποτιμήσεις β) πρόσβαση σε μεγαλύτερη ρευστότητα με χαμηλότερο κόστος γ) επενδύσεις με υψηλότερο βαθμό απόδοσης δ) υψηλότερα κέρδη προ φόρων ε) δυνητικά υψηλότερες μερισματικές απολαβές για τους μετόχους τους. Έτσι, όσες εταιρείες έχουν την δυνατότητα να δίνουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγόμενης ρευστότητάς τους σε μέρισμα, θα βρεθούν πολύ σύντομα στο επίκεντρο όσων θα αναζητούν μια σταθερή απόδοση ως κόστος ευκαιρίας, για τα κεφάλαιά τους”.

Σύμφωνα με την Beta Sec. “στο μέτωπο των αποτελεσμάτων την Δευτέρα η Prodea (πρώην Πανγαία) θα ανακοινώσει αποτελέσματα εξαμήνου, την Τρίτη ακολουθεί η ΔΕΗ, ενώ την Τετάρτη 25/9 ανακοινώνει μεγέθη η Ευρωπαϊκή Πίστη. Την Πέμπτη η Τράπεζα Αττικής παίρνει την σκυτάλη των εξαμηνιαίων ανακοινώσεων και η εβδομάδα κλείνει με τα μεγέθη των ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και AS Company”.

Την Δευτέρα, 23/09/2019, σύμφωνα με την αριθ. 164/09.07.2019 Απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, πρόκειται να εκποιηθούν 1.372.025 (ΚΟ) μετοχές της ΑΝΕΚ. Ως τιμή εκκίνησης για την εκποίηση των μετοχών ορίζεται η τιμή της αμέσως προηγούμενης τιμής κλεισίματος των μετοχών, με απόκλιση μείον τρία τοις εκατό (-3%).