ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Alpha Bank: Με μοντέλο Eurobank για μείωση των NPEs

Alpha Bank: Στηρίζουμε την πράσινη ανάπτυξη - Κεντρική Εικόνα

Στα… χνάρια της Eurobank θα βαδίσει η Alpha Bank, ως προς τον τρόπο που θα επιδιώξει να μειώσει ταχύτερα τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της (Non Performing Exposures- NPEs). Αυτή την αίσθηση αποκόμισαν όσοι επενδυτές παραβρέθηκαν στο Roadshow του Λονδίνου και συναντήθηκαν με την παρευρισκόμενη ομάδα στελεχών της τράπεζας.

Από όσα ειπώθηκαν στις παρουσιάσεις, οι επενδυτές αντιλαμβάνονται ότι η Alpha θα προχωρήσει, όπως αποκάλυψε το Euro2day, σε τιτλοποίηση μεγάλου χαρτοφυλακίου ενυπόθηκων «κόκκινων» δανείων (σ.σ. πιθανώς καταγγελμένα ή σε βαθιά καθυστέρηση). Ταυτόχρονα, οι επενδυτές θα «μπιντάρουν» και για την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού (σ.σ. τουλάχιστον 80%) εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων, η οποία θα έχει, προηγουμένως, υπογράψει με την τράπεζα σύμβαση πολυετούς διάρκειας για τη διαχείριση μέρους ή του συνόλου των NPEs.

Προτιμητέος επενδυτής θα αναδειχθεί όποιος δώσει την καλύτερη, συνδυαστικά, προσφορά. Δεν αποκλείεται, δε, με τη διαδικασία να συνδεθεί και ο εν εξελίξει διαγωνισμός για την τιτλοποίηση «κόκκινων» στεγαστικών, στην περίμετρο του οποίου επήλθαν μικρές τροποποιήσεις.

Τέλος, οι επενδυτές αντιλήφθηκαν ότι η Alpha Bank θα προχωρήσει και σε εταιρικό μετασχηματισμό παρόμοιο με αυτόν της Eurobank. Τη μετατροπή, δηλαδή, της εισηγμένης σε εταιρεία συμμετοχών με την απόσχιση και εισφορά σχεδόν του συνόλου των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού σε νέα τραπεζική εταιρεία. Στόχος να αποτραπεί η ενεργοποίηση διατάξεων του νόμου Χαρδούβελη, περί αύξησης κεφαλαίου, την οποία καλύπτει το Δημόσιο.

Πρόκειται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για την ταχύτερη διαδικασία καθώς η Eurobank, ως πιονέρος, έλυσε σειρά ζητημάτων με τον επόπτη και τις αρχές, με αποτέλεσμα οι επόμενοι να βρίσκουν στρωμένο έδαφος...

Σημειώνεται ότι το πλάνο ταχύτερης μείωσης των NPEs αποτελεί βασικό άξονα του σχεδίου μετασχηματισμού της τράπεζας, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα.

Πηγή: euro2day.gr