ΑΓΟΡΕΣ

Έριξε τη Wall Street το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

Έριξε τη Wall Street το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας - Κεντρική Εικόνα

Με απώλειες έκλεισε η Wall Street, κυρίως λόγω των εξελίξεων στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, για τους δασμούς μεταξύ των δύο χωρών.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones έκλεισε με απώλειες 160,19 μονάδων ή 0,59%, στις 26.934,60 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 έκλεισε με απώλειες 14,73 μονάδων ή -0,49%, στις 2.992,06 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε πτώση 65,20 μονάδων ή -0,80%, στις 8.117,67 μονάδες.

Σε εβδομαδιααία βάση ο  Dow Jones έπεσε 1,1%, ο S&P 500 0,5% και ο Nasdaq 0,7%.

Το κλίμα στο χρηματιστήριο ήταν θετικό, με τους Dow Jones και S&P 500 να κινούνται προς νέα ρεκόρ, κυρίως ωθούμενοι από τα ενθαρρυντικά δείγματα στις συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών Κίνας και ΗΠΑ. οι δύο πλευρές έχουν ξεκινήσει -σε χαμηλόβαθμο επίπεδο- τις συνομιλίες στην Ουάσινγκτον με την ελπίδα να ανοίξει ο δρόμος για πιο ουσιαστικές διαπραγματεύσεις τον Οκτώβριο. Η επαναπροσέγγιση των δύο πλευρών έρχεται στον απόηχο των προειδοποιήσεων των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη αυτή την εβδομάδα ότι ο παρατεταμένος εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνα έχει αρχίσει να επιβαρύνει υπέρμετρα τους παγκόσμιους ρυθμούς ανάπτυξης.

Προς επίρρωση αυτών, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ακυρώνουν τους δασμούς που επιβλήθηκαν σε κινεζικά προϊόντα, προσθέτοντας ότι το σύνολο θα φτάσει τα 100 δισ. δολάρια. Το γραφείο του ύπατου εκπροσώπου των ΗΠΑ για το εμπόριο εξέδωσε τρεις ανακοινώσεις, οι οποίες απαλλάσσουν ένα ευρύ φάσμα προϊόντων από τους δασμούς ως απάντηση σε αιτήματα από αμερικανικές εταιρείες, οι οποίες υποστήριζαν ότι οι εισφορές θα προκαλούσαν οικονομικές δυσκολίες. Τα 437 προϊόντα που εξαιρούνται κυμαίνονται από πλακέτες κυκλωμάτων για επεξεργαστές γραφικών σε υπολογιστές μέχρι περιλαίμια σκυλιών, ξύλινα δάπεδα και μικροσκοπικά φώτα Χριστουγέννων.

Αμέσως μετά από αυτό, ήρθε ένα tweet από την Ομοσπονδία Αγροτών της Μοντάνα, που άλλαξε άρδην το κλίμα στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ. Όπως ανακοινώθηκε, κινεζική αντιπροσωπεία θα πραγματοποιούσε ταξίδι στη Μοντάνα όπου θα είχε συναντήσεις με παραγωγούς αγροτικών προϊόντων. Λίγο μετά τα όσα είπε ο Τραμπ, η κινεζική αντιπροσωπεία ακύρωσε την επίσκεψή της και αναχώρησε εσπευσμένα για την Κίνα. Το τμήμα Γεωργίας της Νεμπράσκα προχώρησε σε ίδια ανακοίνωση, για ακύρωση επίσκεψης. Όπως είχε ανακοινωθεί, η αντιπροσωπεία Κινέζων με επικεφαλής τον υφυπουργό Γεωργίας και Επαρχιακών Υποθέσεων της Κίνας, είχε προγραμματισμένες επισκέψεις σε Μπόουζμαν, Μοντάνα, Όμαχα, Νεμπράσκα με στόχο την οικοδόμηση σχέσεων με τους Αμερικανούς αγρότες.

Λίγο μετά ήρθε και ο Ντόναλντ Τραμπ, να ανακοινώσει ότι δεν είναι ανάγκη να επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2020, επιμένοντας ότι η αμερικανική οικονομία είναι σε πολύ καλή κατάσταση. "Θέλουμε μια συνολική συμφωνία, μια μερική συμφωνία δεν με ενδιαφέρει", εξήγησε.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ανακοινώσει την επιβολή κυρώσεων στην εθνική τράπεζα του Ιράν, "στο υψηλότερο επίπεδο”, ως αντίποινα για την επίθεση στην Aramco. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράν θα φέρουν αποτέλεσμα, επαναλαμβάνοντας ότι προτιμά αυτή τη στρατηγική παρά την ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Παράλληλα οι επενδυτές είχαν το μυαλό τους και σε μία πιθανή μεταβλητότητα στην αγορά καθώς ήταν ημέρα quadruple witching στη Wall Street, ήτοι η τριμηνιαία λήξη futures και options σε δείκτες και μετοχές την ίδια στιγμή.

Η Federal Reserve την Τετάρτη μείωσε τα επιτόκια της κατά 25 μονάδες βάσης, για δεύτερη διαδοχική φορά, επικαλούμενη την αυξημένη αβεβαιότητα και την επιβράδυνση της δραστηριότητας ιδιαίτερα στο κλάδο της μεταποίησης. Ανάλογες προειδοποιήσεις έκαναν αυτή την εβδομάδα και οι κεντρικές τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιαπωνίας μετά τις συνεδριάσεις τους για τα επιτόκια. 

Ο πρόεδρος της St. Louis Federal Reserve, James Bullard, στο μεταξύ, αναφέρθηκε σήμερα στους λόγους που τον οδήγησαν να διαφοροποιηθεί στην τελευταία συνεδρίαση της Fed, ζητώντας μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. Σε ανακοίνωση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο τραπεζίτης σημειώνει ότι επιθυμούσε μια πιο επιθετική μείωση των επιτοκίων "λόγω των ενδείξεων ότι η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ αναμένεται να επιβραδύνει σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα".

Ο πρόεδρος της Boston Fed, Eric Rosengren, ήταν ένας εκ των δύο hawkish προσώπων που ήταν παρόντες στην πρόσφατη συνεδρίαση και εξήγησε την αντίθεσή του στις μειώσεις επιτοκίων, λέγοντας ότι περαιτέρω νομισματική ώθηση θα έθετε σε κίνδυνο τις διογκωμένες τιμές των περιουσιακών στοιχείων και την αυξημένη μόχλευση.

Στα επιχειρηματικά νέα, το νέο iPhone 11 βγαίνει στα καταστήματα για πρώτη φορά. Αναλυτής της JP Morgan δήλωσε ότι οι υγιείς προ-παραγγελίες για το προϊόν δείχνουν μια "ισχυρή" τάση για τα έσοδα του iPhone. Τα κέρδη οδήγησαν την Apple να διεκδικήσει αποτίμηση αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια των συναλλαγών της Παρασκευής. Παρ' όλα αυτά η μετοχή της Apple κατέγραψε απώλειες άνω του 1,20%

Η μετοχή της Netflix έπεσε 5,66%, καταγράφοντας πτώση για τρίτη συνεχή συνεδρίαση, μετά τα αρνητικά κλεισίματα με -2,7% και -1,7% την Τετάρτη και την Πέμπτη αντίστοιχα.

Οι μετοχές της McDermott International Inc. κέρδισε 27% αφότου η εταιρεία ανακοίνωσε ότι εξετάζει την πώληση της Lummus Technology, η οποία έχει αποτιμηθεί σε 2,5 δισ. δολάρια. Η μετοχή υποχώρησε κατά 73% την εβδομάδα πριν την Πέμπτη λόγω ανησυχιών ότι η επιχείρηση εξέταζε πτώχευση.