ΑΓΟΡΕΣ

Συνεχίζεται το ράλι στα ελληνικά ομόλογα

«Ποδαρικό» με το δεξί στις αγορές ομολόγων - Κεντρική Εικόνα

Συνεχίστηκε και σήμερα το ράλι των ομολόγων με αποτέλεσμα το 10ετές ομόλογο να υποχωρήσει έως το 1,308% από 1,34% που κυμαινόταν χθες. 

Ωστόσο, νωρίς το απόγευμα η απόδοση του αυξήθηκε ελαφρώς στο επίπεδο του 1,35%. Σύμφνωνα με το Reuters, οι αποδόσεις των περισσότερων ομολόγων στην ευρωζώνη υποχώρησαν σήμερα, καθώς οι νέες εντάσεις στη Μέση Ανατολή και η μείωση βασικού επιτοκίου χορηγήσεων στην Κίνα έστρεψαν του επενδυτές σε τίτλους σταθερού εισοδήματος. Το Ιράν προειδοποίησε την Πέμπτη τις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι η όποια επίθεση θα οδηγήσει σε γενικευμένο πόλεμο μετά τις επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας για τις οποίες Ουάσινγκτον και Ριάντ κατηγορούν την Τεχεράνη.

Η απόδοση στο γερμανικό 10ετές ομόλογο αναφοράς κινείτο περίπου μία μονάδα βάσης χαμηλότερα, στο -0,51%, καθώς στο επίκεντρο έχει έρθει το πακέτο-ασπίδα στην κλιματική αλλαγή που αναμένεται από τη Γερμανία, με τις αγορές να αναζητούν νέες ενδείξεις για μέτρα οικονομικής ενίσχυσης από τις χώρες της ευρωζώνης.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 35 εκατ.ευρώ εκ των οποίων τα 11 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 10ετές ομόλογο με 13 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,35% από 1,40% χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση -0,52% να διαμορφωθεί στο 1,92% απο 1,90% χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος, πιέσεις δέχεται σήμερα το ευρώ με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύται το απόγευμα στα 1,1008 δολ από το επίπεδο των 1,1040 δολ. που άνοιξε η αγορά. Η ανοδος που καταγράφουν σήμερα οι αμερικανικές μετοχές ευνοεί το δολάριο. Η άνοδος στη Wall street αποδίδεται στη μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Κίνας, η οποία εξελήφθη ως σημάδι για μια μελλοντική συνεργασία και συννεόηση των δύο μεγαλυτέρων οικονομιών στην σφαίρα του εμπορίου. Μια τέτοια εξέλιξη αμβλύνει τις ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε καθοδικά τις προβλέψεις για το ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το τρέχον έτος στο 2,9% από 3,2% και το 2020 στο 3% από 3,4%. Τόνισε ότι η προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας είναι εύθραυστη και αβέβαιη, εξαιτίας κυρίως της αρνητικής επίπτωσης που έχει στην εμπιστοσύνη και στις επενδύσεις η εμπορική διαμάχη. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ανέφερε ότι η επιβράδυνση της δυναμικής της παγκόσμιας οικονομίας και η ενίσχυση των πολιτικών ανησυχιών έχουν συμβάλει στην επιδείνωση της γερμανικής οικονομίας. Τόνισε επίσης, ότι η αρνητική επίπτωση των καθαρών εξαγωγών στην οικονομία αναμένεται να διατηρηθεί.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,353%. Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,433%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,431% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,460%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1030 δολ.