ΑΓΟΡΕΣ

Συνεχίζεται η «βουτιά» του πετρελαίου

Ενισχυμένες οι τιμές του πετρελαίου από τις νέες περικοπές της Σαουδικής Αραβίας - Κεντρική Εικόνα

Πτώση κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου σήμερα, επεκτείνοντας τις απώλειες της προηγούμενης ημέρας αφού η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα αποκαταστήσει γρήγορα πλήρως την παραγωγή της ύστερα από τις επιθέσεις σε εγκαταστάσεις της το προηγούμενο σαββατοκύριακο.

Το κλίμα στη Μέση Ανατολή παρέμενε, ωστόσο, τεταμένο αφού η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα δώσει στοιχεία σήμερα που συνδέουν το Ιράν με τις επιθέσεις. Η Ουάσινγκτον έχει ήδη ανακοινώσει πως πιστεύει ότι οι επιθέσεις σε βάρος της μεγαλύτερης στον κόσμο χώρας εξαγωγής πετρελαίου προήλθαν από το νοτιοδυτικό Ιράν. Η Τεχεράνη από την πλευρά της αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή της στα χτυπήματα αυτά.

Στις 14:23 ώρα Ελλάδας, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ σημείωσαν πτώση 75 σεντς ή 1,16%, στα 63,80 δολάρια το βαρέλι. Τα αντίστοιχα συμβόλαια για το αμερικανικό αργό σημείωσαν πτώση 1.10 δολ. ή 1,85%, στα 58,24 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν χθες κατά 6% αφού ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι το βασίλειο είχε αποκαταστήσει την παροχή πετρελαίου προς τους πελάτες του στο επίπεδο που ήταν πριν τις επιθέσεις αντλώντας από τα αποθέματά του. Οι επιθέσεις του Σαββάτου είχαν ουσιαστικά ως αποτέλεσμα να διακοπεί το 5% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

«Όσο κι αν οι Σαουδάραβες υποβαθμίζουν την έκταση των διακοπών αυτών, δεν θα πρέπει να παρασυρόμαστε σε μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας», σχολίασε ο Στίβεν Μπρένκοκ, από την εταιρία PVM. «Η ένταση στην περιοχή συνεχίζει να είναι μεγάλη και στην αγορά πετρελαίου επικρέμαται η προοπτική μιας περαιτέρω κλιμάκωσης».