ΑΓΟΡΕΣ
Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, ανοίγουν βήμα οι αγοραστές στο Χ.Α.

Με θετικά πρόσημα και μικρά κέρδη, κινούνται οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές περιμένουν τις σημερινές αποφάσεις της αμερικανικής Federal Reserve για τα επιτόκια και ταυτόχρονα παρακολουθούν τις εξελίξεις στο μέτωπο του “Brexit”, αλλά και τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται.
“Η ιταλική κυβέρνηση θεωρεί το χρηματιστήριο του Μιλάνου ως στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο και έχει το δικαίωμα να παρέμβει με ειδικές εξουσίες, για να προστατεύσει τα συμφέροντά της αν χρειαστεί”, σύμφωνα με προσχέδιο έκτακτου διατάγματος το οποίο έχει δει το Reuters.
Τo διάταγμα, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί την Πέμπτη, θέτει σε ισχύ μέτρα τα οποία είχαν συνταχθεί αρχικά το 2012 και δίνουν στην Ιταλία έναν εθνικό μηχανισμό ελέγχου “golden power” για τις κρίσιμες χρηματοοικονομικές υποδομές. Ο μηχανισμός θα αναγκάζει όλους τους ενδιαφερόμενους αγοραστές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενημερώσουν τη Ρώμη για οποιοδήποτε σχέδιο απόκτησης μεριδίου σε τέτοια περιουσιακά στοιχεία.
"Ο κίνδυνος αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, παραμένει πολύ αληθινός", προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ σήμερα, έξι εβδομάδες πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία του “Brexit”.
"Αυτή ίσως να είναι επιλογή της Βρετανίας, όμως δεν ήταν ποτέ της ΕΕ", τόνισε ο Γιούνκερ μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, δύο ημέρες μετά την άκαρπη συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, στο Λουξεμβούργο.
Από την άλλη, η JP Morgan ανακοίνωσε σήμερα ότι “είναι αρνητική σε ό,τι αφορά την προοπτική ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον να πετύχει μια συμφωνία για το ‘Brexit’ στη σύνοδο της ΕΕ στις 17-18 Οκτωβρίου”.
Με τον χαμηλότερο ρυθμό από τον Δεκέμβριο του 2016 αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Βρετανία τον περασμένο μήνα. Οι τιμές για αγαθά και υπηρεσίες ενισχύθηκαν κατά 1,7%, τον Αύγουστο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Τον Ιούλιο είχαν κινηθεί ανοδικά κατά 1,9%.
Σταθερός διατηρήθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων τριών ετών, σύμφωνα με την τελική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.
Οι τιμές καταναλωτή στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ ήταν 1% υψηλότερες τον περασμένο μήνα, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό, αμετάβλητες από την ανάγνωση του Ιουλίου και σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις έρευνας του ειδησεογραφικού πρακτορείου.
Σε σύγκριση με τον Ιούλιο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ήταν 0,1% υψηλότερος. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα σημειώσει άνοδο 0,2%.
Ερχόμενοι στο Χ.Α., η συμπλήρωση του πρώτου μισού της συνεδρίασης, βρήκε τον γενικό δείκτη να έχει κινηθεί μόνιμα με θετικό πρόσημο και να δοκιμάζει τιμές στις παρυφές των 870 μονάδων και τον τζίρο οριακά ενισχυμένο.
Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έχει καταγράψει, μέχρι στιγμής, σαν υψηλό ημέρας τις 869,92 μονάδες (+0,93%), ενώ ο τζίρος ξεπερνά τα 26 εκατ., από τα οποία τα 2,2 εκατ. αφορούν “πακέτα”.
Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ξεχωρίζουν θετικά οι Alpha Bank (+1,31%), Aegean Airlines (+1,65%), Εθνική (+1,54%), ΑΔΜΗΕ (+1,43%), ΔΕΗ (+3,17%), Ελ. Πετρέλαια (+1,05%), 3E (+2,54%), Jumbo (+2,71%), ΟΛΠ (+1,50%) και Σαράντης (+1,88%).
Από τις μετοχές που πιέζονται προς χαμηλότερες αποτιμήσεις, δεν υπάρχει τίτλος που να σημειώνει υποχώρηση μεγαλύτερη του 1% και με οριακές απώλειες κινούνται οι Cenergy Holdings (-0,58%), Lamda Development (-0,76%), Ελλάκτωρ (-0,52%), ΟΠΑΠ (-0,56%), TITC (-0,11%) και ΟΤΕ (-0,32%).
Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα είναι θετική ένδειξη το κλείσιμο του γενικού δείκτη υψηλότερα των 870 μονάδων, με αυξημένο τζίρος και αύξηση του αριθμού των θετικών ημερήσιων πρωταγωνιστών.