ΑΓΟΡΕΣ

Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη, οι πωλητές πιο δραστήριοι στο Χ.Α.

Τρίτωσε η πτώση για το Χρηματιστήριο - Κεντρική Εικόνα

Με μικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές, κινούνται τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές επικεντρώνονται στις διαμορφούμενες τιμές του πετρελαίου, μετά την επίθεση του Σαββάτου σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία, στις εξελίξεις όσον αφορά το μέτωπο του “Brexit”, αλλά και περιμένοντας τα αυριανά μηνύματα από την συνεδρίαση της Fed.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υποστήριξε ότι “θα βγάλει τη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνίας, χωρίς παράλληλα να παραβεί τον νόμο”.

Η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον θα προσπαθήσει να πείσει αυτή την εβδομάδα το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, ότι η απόφασή του να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου επί πέντε εβδομάδες ήταν νόμιμη. Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει τρεις ημέρες και στο δικαστήριο θα παρουσιαστούν στοιχεία από τις ξεχωριστές προσφυγές που έχουν κατατεθεί σε δικαστήρια της Αγγλίας, της Σκωτίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Βελτιωμένο έδειξε το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο. Ο δείκτης του γερμανικού ινστιτούτου Zew ενισχύθηκε στις -22,5 μονάδες, από -44,1 τον Αύγουστο. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν μικρότερη βελτίωση, στις -37 μονάδες.

Το ινστιτούτο, ωστόσο, προειδοποιεί ότι “το outlook για τη γερμανική οικονομία παραμένει αρνητικό, εν μέσω εμπορικών συγκρούσεων και αβεβαιότητας για το ‘Brexit”.

Ξεχωριστή μέτρηση που αφορά την τρέχουσα αποτίμηση υποχώρησε στις -19,9 μονάδες, από -13,5 τον προηγούμενο μήνα. Ήταν η πιο χαμηλή ανάγνωση από τον Μάιο του 2010, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα υποχωρήσει στις -15.

Από την άλλη και μετά από πρόσκληση της αμερικανικής πλευράς, ο Λιάο Μιν αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής για Οικονομικά Θέματα και υφυπουργός Οικονομικών της Κίνας, θα ηγηθεί αντιπροσωπείας που θα επισκεφτεί αύριο τις ΗΠΑ, για εμπορικές διαβουλεύσεις.

Η επίσκεψη αυτή θα προετοιμάσει τον 13ο γύρο των οικονομικών και εμπορικών συνομιλιών υψηλού επιπέδου Κίνας-ΗΠΑ, που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα στην Ουάσιγκτον.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η συμπλήρωση του πρώτου μισού της συνεδρίασης βρήκε τον γενικό δείκτη με αρνητικό πρόσημο, να δοκιμάζει τιμές και χαμηλότερα των 860 μονάδων, τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις στην συναλλακτική αφάνεια και τον τζίρο στα γνωστά χαμηλά επίπεδα.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 868,16 (+0,03%) και 859,54 μονάδων (-0,97%), ενώ ο τζίρος πλησιάζει τα 16,5 εκατ., από τα οποία τα 0,8 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με θετικό πρόσημο διασώζονται οι Σαράντης (+0,62%), Ελ. Πετρέλαια (+0,12%) και 3E (+0,34%).

Από τις μετοχές που πιέζονται προς χαμηλότερες αποτιμήσεις, οι μεγαλύτερες απώλειες για Alpha Bank (-2,09%), TITC (-2,11%), Fourli (-2,74%) και Jumbo (-2,33%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας ακολουθούν οι Εθνική, Eurobank, Cenergy Holdings, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ και ΟΠΑΠ.

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα είναι αρνητική ένδειξη το κλείσιμο του γενικού δείκτη χαμηλότερα των 860 μονάδων, ενώ προβληματίζει έντονα και η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, έπαυσε η διαπραγμάτευση των 11.510.102 (KA) μετοχών της Κλ. Ναυπάκτου, προκειμένου να μετατραπούν σε ισάριθμες (ΚΟ) μετοχές. Η επαναδιαπραγμάτευση των νέων 11.510.102 (ΚΟ) μετοχών της εταιρείας ορίζεται για την 20/09/2019.

Επίσης, από σήμερα και μετά τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της Foodlink είναι διαπραγματεύσιμες στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών με νέα ονομαστική αξία μετοχής €0,28 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,02 ανά μετοχή στους μετόχους της εταιρείας, με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη Τιμή Εκκίνησης: €0,5200.