ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύο σημαντικές ανατροπές σχεδιάζει η κυβέρνηση για το επίδομα θέρμανσης

Δύο σημαντικές ανατροπές σχεδιάζει η κυβέρνηση για το επίδομα θέρμανσης - Κεντρική Εικόνα

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα εξετάσει στις αρχές Νοέμβρη εάν και σε ποιο βαθμό, έχει τη δυνατότητα αφενός να αυξήσει το καταβαλλόμενο επίδομα θέρμανσης αφετέρου να επισπεύσει το χρόνο καταβολής του στους δικαιούχους εντός του 2019.

Το επίδομα θέρμανσης είναι από τα πιο "πολύπαθα" καθώς στα χρόνια των Μνημονίων είχε υποστεί δραστική συρρίκνωση στα 55 εκατ. ευρώ

Οι σκέψεις αύξησης του επιδόματος υπήρχαν εδώ και καιρό -σχετικές αναφορές έγιναν και από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ-, δεν αποκλείεται όμως να λάβουν διαστάσεις επιτακτικής ανάγκης, στον βαθμό όπου οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου αποκτήσουν δυναμική μόνιμης επιβάρυνσης, μετά τα γεγονότα στη Σαουδική Αραβία. Ήδη, πηγές της αγοράς καυσίμων πριν την κρίση στο Ριάντ εκτιμούσαν ότι η πρεμιέρα του πετρελαίου θέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου θα γίνει με τιμή στο 1 ευρώ ανά λίτρο, ενώ από σήμερα αναμένονται ανατιμήσεις σε πετρέλαιο κίνησης και βενζίνη.

Στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς σχετικά, είχε δηλώσει ότι: «Εντός του 2019, αν έχουμε υπεραπόδοση προϋπολογισμού, θα είναι άμεση προτεραιότητα το πετρέλαιο θέρμανσης. Ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο, σύντομα θα έχουμε πρόσθετα νέα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Χθες, με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των προσωρινών στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού (πρωτογενές πλεόνασμα 2,903 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο έναντι στόχου ελλείμματος 272 εκατ. ευρώ), υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εκτίμησε ότι δεν αποκλείεται να προκύψει έξτρα δημοσιονομικός χώρος εντός του 2019. Ο αρμόδιος για τα δημοσιονομικά υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης άλλωστε, διαβεβαίωσε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ στον φετινό προϋπολογισμό θα τηρηθεί, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έναντι των θεσμών.