ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Θα χρειαστεί αύξηση του τζίρου για να διεκδικήσει νέα βραχυπρόθεσμα υψηλά

Χ.Α.: Θα χρειαστεί αύξηση του τζίρου για να διεκδικήσει νέα βραχυπρόθεσμα υψηλά - Κεντρική Εικόνα

Με θετικό πρόσημο και μικρά κέρδη, ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση της Παρασκευής οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές στον απόηχο της απόφασης της ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια και να προχωρήσει σε μηνιαίες αγορές ομολόγων ύψους 20 δισ. ευρώ.

Ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία. έδωσε και η αποκλιμάκωση της έντασης στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας αυτή την εβδομάδα.

Ο δείκτης EuroStoxx 600 ενισχύθηκε 0,4%, στις 391,79 μονάδες. Την καλύτερη επίδοση σημείωσαν οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου, με άνοδο άνω του 2%.

“Η Βρετανία κάνει πρόοδο προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας για το ‘Brexit’, όμως μένει να γίνει σημαντική δουλειά”, δήλωσε στο Sky News ο υπουργός αρμόδιος για το “Brexit” Στίβεν Μπάρκλεϊ.

Ο ίδιος είπε ότι θα συναντηθεί αύριο, Δευτέρα, με τον διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ.

Μικτά πρόσημα επικράτησαν κατά την τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας στη Wall Street, με την προσοχή των επενδυτών να παραμένει στραμμένη στο εμπόριο, αλλά και στα μάκρο που ανακοινώθηκαν, πάντα σε αναμονή των ανακοινώσεων της Fed, την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,14% στις 27.219,52 μονάδες (οκτώ συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και πλησιάζοντας τα ιστορικά του υψηλά), ο S&P 500 σημείωσε πτώση μόλις 0,07% στις 3.007,39 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,22% στις 8.176,71 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας και οι τρεις δείκτες έκλεισαν με κέρδη. Συγκεκριμένα, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,6%, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1%, ενώ ο Nasdaq έκλεισε 0,9% υψηλότερα.

Πτώση σημείωσαν την Παρασκευή οι τιμές του πετρελαίου.

Η τιμή του συμβολαίου του αργού, παραδόσεως Οκτωβρίου υποχώρησε κατά 0,44% και έκλεισε στα 54,85 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Για την εβδομάδα, η τιμή του WTI υποχώρησε σχεδόν 3%. Το Brent παραδόσεως Νοεμβρίου έχασε 0,26% στα 60,22 δολάρια το βαρέλι για να ολοκληρώσει την εβδομάδα με απώλειες 2,1%.

“Οι επιθέσεις με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs) εναντίον της Σαουδικής Αραβίας προκάλεσαν την προσωρινή διακοπή της παραγωγής, στις δύο εγκαταστάσεις οι οποίες στοχοθετήθηκαν και οι οποίες συνεισφέρουν περίπου τη μισή παραγωγή της εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας ARAMCO”, ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου το Σαουδαραβικό υπουργείο Ενέργειας και όλοι αναμένουν την αντίδραση των Αγορών από αύριο Δευτέρα.

Πτωτικά κινήθηκε η τιμή του χρυσού την Παρασκευή. Η τιμή του συμβολαίου, παραδόσεως Δεκεμβρίου, υποχώρησε κατά 0,52% στα 1.499,50 δολάρια στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, καταγράφοντας απώλειες 1,1% για την εβδομάδα.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε με την συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, σε επίπεδο γενικού δείκτη, διέκοψε το ανοδικό σερί των προηγούμενων τριών εβδομάδων, με εβδομαδιαίες απώλειες 1,43%.

Αντίθετα, ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε εβδομαδιαία κέρδη 0,98%.

Σύμφωνα με αναλυτές, μπορεί ο γενικός δείκτης να πήρε μικρή απόσταση από την ζώνη στήριξης 850 – 849, όμως θα χρειαστεί σημαντικά υψηλότερους τζίρους, προκειμένου να υπερκεραστεί η σημαντική ζώνη αντίστασης των 895 – 901 μονάδων, ενώ προβληματίζει και η μείωση του ενδιαφέροντος, για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Σύμφωνα με την Beta Sec., “η Aegean Airlines θα ανακοινώσει το οικονομικό εξάμηνο την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, ενώ στις 18/9 έρχεται η σειρά της Space Hellas να ανακοινώσει μεγέθη. Η τελευταία ημέρα της εβδομάδας έχει λήξη παραγώγων δεικτών και μετοχών σε Ελλάδα και εξωτερικό (triple witching), ενώ στο τέλος της συνεδρίασης θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις του διεθνή δείκτη FTSE Global Equity, ο οποίος θα συμπεριλάβει στην σύνθεση του τις Profile, Τεχν. Ολυμπιακή, Τρ. Αττικής και Κρι – Κρι. Την ίδια ημέρα αναμένονται τα οικονομικά αποτελέσματα της Μοτοδυναμικής”.

Εν τω μεταξύ, δεκαπέντε εισηγμένες θα συμμετάσχουν στο συνέδριο ATHEX Small Cap Conference, που διοργανώνει το Χ.Α. στις 10 Οκτωβρίου για τις εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης (small caps).

Πρόκειται για τις Alpha Trust ΑΕΔΑΚ, CNL Capital, Δρoμέας, Entersoft, Epsilon Net, Foodlink, International-Intercontinental ΑΕΕΑΠ, Μύλοι Λούλη, MLS, Παπουτσάνης, Performance Technologies, Π. Πετρόπουλος, Profile, Revoil και Trastor.

Την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019 θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο διεθνής ημερίδα με θέμα “The new era of the Greek Financial Sector”, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, στο πλαίσιο της διεθνούς διοργάνωσης “Sibos 2019”.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι να αναδείξει ότι το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η Ελληνική κεφαλαιαγορά κινούνται γρήγορα και σταθερά σε μια νέα εποχή, αλλά και να παρουσιάσει τις οικονομικές, τεχνολογικές και τραπεζικές προόδους που έχουν επιτευχθεί, καθώς και τα προσεχή σχέδια των τραπεζών.

Το πρόγραμμα της ημερίδας, θα καλυφθεί και θα συντονιστεί από δημοσιογράφους της Thomson Reuters.

Θα έχει προηγηθεί το 14ο ετήσιο roadshow του Ελληνικού χρηματιστηρίου το οποίο πραγματοποιείται το διήμερο 18 - 19 Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή 32 ελληνικών εισηγμένων (ΑΔΜΗΕ, Aegean Airlines, EXAE, Autohellas, Cenergy Holdings, Ελλάκτωρ, Ελβάλ-Χαλκόρ, Fourlis, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ, Ικτίνος, Intralot, Κρι Κρι, Lamda Development, MLS, Motor Oil, Μυτιληναίος, Εθνική Πανγαία, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Profile, ΔΕΗ, Σαράντης, Πλ. Θράκης, TITC και Viohalco) συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών.

Να σημειωθεί ότι από την Δευτέρα 16/9/2019 και μετά τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της Νίκας θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με νέα ονομαστική αξία €0,04 (από €0,30) ανά μετοχή.

Από την ίδια μέρα οι μετοχές της Performance Technologies θα είναι διαπραγματεύσιμες στην εναλλακτική αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσης 2018, €0,0555 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,04995 ανά μετοχή).