ΑΓΟΡΕΣ

Σε υψηλό 17 ημερών το ευρώ

Σε υψηλό 17 ημερών το ευρώ - Κεντρική Εικόνα

Οι επενδυτές θεωρούν ότι η ΕΚΤ ολοκλήρωσε το πακέτο στήριξης της οικονομίας της Ευρωζώνης με τη μείωση επιτοκίων

Μεγάλη άνοδο σημειώνει το ευρώ έναντι του δολαρίου στον απόηχο της χθεσινής απόφασης της ΕΚΤ να παρέχει στήριξη στην οικονομία της ευρωζώνης .

Συγκεκριμένα, το ευρώ εκτοξεύθηκε σε υψηλό 17 ημερών έναντι του δολαρίου, ενώ οι γερμανικές αποδόσεις σημείωσαν άνοδο, καθώς οι επενδυτές θεωρούν ότι ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της ευρωζώνης που ανακοινώθηκε από την Κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης, με μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 10 μ.β. στο ιστορικό χαμηλό 0,5% και αγορά assets 20 δισ.μηνιαίως.

Το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ξεπέρασε τις προσδοκίες πολλών.Δεδομένου ότι οι αγορές δεν αναμένουν ότι θα αυξηθούν τα επιτόκια για σχεδόν μια δεκαετία, αυτή η φόρμουλα που υιοθετήθηκε δεν αναμένεται να επιτρέψει αγορές assets για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όπως αναφέρει και ο Βασίλειος Γκιωνάκης της Lombard Odier, , η ΕΚΤ έδωσε την εντύπωση στην αγορά ότι τελειώσαμε με τη χαλαρή νομισματική πολιτική – για να προσθέσει ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως η ΕΚΤ έκανε ό,τι μπορούσε σε όλα τα μέτωπα.

«Το βασικό μήνυμα από την ΕΚΤ είναι ότι έχουμε φτάσει στο κατώτατο σημείο της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου», πρόσθέτει ο ίδιος.

Νωρίτερα η ισοτιμία ευρωδολαρίου σημείωσε άνοδο 0,3% στο 1,1096 δολ. αφού προηγουμένως έκανε άλμα στο 1,11095 δολ., στο υψηλότερο επίπεδο από τις 27 Αυγούστου.

Η Deutsche Bank έχει προβλέψει ότι η ισοτιμία θα φτάσει στο $1,10 .

Στο μεταξύ, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε σε υψηλό έξι εβδομάδων από το -0,48%.