ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία αναζητά το φερόμενο ως κατάσκοπο της CIA Ρώσο αξιωματούχο μέσω της Interpol

Η Ρωσία αναζητά το φερόμενο ως κατάσκοπο της CIA Ρώσο αξιωματούχο μέσω της Interpol - Κεντρική Εικόνα

Η Ρωσία ζήτησε από την Interpol να την ενημερώσει σε ποιο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκεται ο πρώην συνεργάτης της Διοίκησης του Κρεμλίνου Όλεγκ Σμολενκόφ, μετά τις πληροφορίες μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με τις οποίες ο ίδιος είναι πράκτορας της CIA.

Την δήλωση αυτή έκανε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, ζητώντας στην ουσία μέσω της Interpol από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποκαλύψουν που βρίσκεται ο Σμολενκόφ, τον οποίο σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, η CIA το 2017 είχε φυγαδεύσει μυστικά από την Ρωσία, επειδή κινδύνευε να αποκαλυφθεί.

«Δύο χρόνια αργότερα τα αμερικανικά μέσα δημοσιεύουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο ίδιος βρίσκεται στις ΗΠΑ. Είναι αυτονόητο ότι αυτές οι πληροφορίες πρέπει να ελεγχθούν στο πλαίσιο των αντίστοιχων διαδικασιών και κανονισμών» υπογράμμισε η Ζαχάροβα προσθέτοντας ότι «σε σχέση με αυτό ενώπιον της Interpol τίθενται ερωτήματα που σχετίζονται με το γεγονός της εξαφάνισης ενός ξένου πολίτη και την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες»

Η Ζαχάροβα επέκρινε το CNN για τον τρόπο που λειτουργεί, λέγοντας ότι έχει μετατραπεί σε πραγματικό όργανο των εσωτερικών πολιτικών διενέξεων στις ΗΠΑ, αλλά και επειδή δεν απευθύνθηκαν για πληροφορίες στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ούτε πριν ούτε μετά από το ρεπορτάζ τους για τον Σμολενκόφ. Η Ζαχάροβα εξέφρασε επίσης την απορία της για το ότι κατά την διάρκεια της ενημέρωσης που έκανε απουσίαζε ο δημοσιογράφος του CNN.

Η ρωσική εφημερίδα Kommersant πιθανολογούσε πριν μερικές ώρες σε δημοσίευμα της ότι ο αξιωματούχος που εργάζονταν στην Διοίκησης του Κρεμλίνου είναι ο Όλεγκ Σμολενκόφ. Είχε γράψει επίσης ότι μαζί με την σύζυγό του Αντονίνα και τα τρία παιδιά τους εξαφανίσθηκαν ενώ έκαναν τις διακοπές τους στο Μαυροβούνιο τον Ιούνιο του 2017.