ΑΓΟΡΕΣ

X.A.: Στα υψηλά ημέρας, αλλά με χαμηλές συναλλαγές

Εβδομαδιαία κέρδη 11,49% έφεραν Pfizer, Μπάιντεν και Moody's στο Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

“Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα είναι θετική ένδειξη το κλείσιμο του γενικού δείκτη κοντά στα υψηλά ημέρας, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει και η σχετική ενίσχυση της αξίας συναλλαγών”, ανέφερε ο επίλογος του ενδοσυνεδριακού σχολίου και η σημερινή συνεδρίαση έδωσε ένα από τα δύο ζητούμενα.

Μέσω των βοηθειών των τελικών δημοπρασιών, οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση στα υψηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά, όμως ο τζίρος παρέμεινε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 844,14 (-0,67%) και 857,58 μονάδων (+0,91%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 857,3 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,88%.

Ο τζίρος στα 58 εκατ., από τα οποία τα 2,2 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Ξεκινώντας από το ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, η τελική εικόνα δείχνει την απόλυτη επικράτηση των αγοραστών (Alpha Bank +2,39%, Εθνική +2,77%, Eurobank +2,50%, Πειραιώς +3,74%), ενώ τόσο οι επιμέρους τραπεζικοί τίτλοι, όσο και ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών (+2,69%), ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας.

Εν τω μεταξύ, το ποσό των 812,5 εκατ. ευρώ άντλησε το ελληνικό δημόσιο, από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων 52 εβδομάδων. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0,29%, από 0,47% που ήταν στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.

Υπενθυμίζεται το 14ο ετήσιο roadshow του ελληνικού χρηματιστηρίου το οποίο πραγματοποιείται το διήμερο 18 - 19 Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή 32 ελληνικών εισηγμένων (ΑΔΜΗΕ, Αεροπορία Αιγαίου, EXAE, Autohellas, Cenergy, Ελλάκτωρ, Ελβάλ-Χαλκόρ, Fourlis, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ, Ικτίνος, Intralot, Κρι Κρι, Lamda Development, MLS, Motor Oil, Μυτιληναίος, Εθνική Πανγαία, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Profile, ΔΕΗ, Σαράντης, Πλ. Θράκης, TITC και Viohalco) συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

“Κινούμε άμεσα τη διαδικασία για την πώληση του 30% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στο αεροδρόμιο ‘Ελευθέριος Βενιζέλος", τόνισε ο πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΚΥΣΟΙΠ (ο διαγωνισμός είναι ήδη σε εξέλιξη και στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος).

Παράλληλα, στη συνεδρίαση αποφασίστηκε ότι η Lazard αναλαμβάνει σύμβουλος του ΟΔΔΗΧ για τα ελληνικά ομόλογα, με στόχο την επιστροφή τους σε επενδυτική βαθμίδα. Η προηγούμενη ανάλογη σύμβαση του δημοσίου ήταν με την Rothschild, με κόστος πάνω από 10 εκατ. ευρώ.

Σε ότι αφορά την αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ, το αίτημα αναμένεται να κατατεθεί στο Eurogroup της Παρασκευής και θα ακολουθήσει η προβλεπόμενη ανταλλαγή επιστολών.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση μόνο οι Ελλάκτωρ (-2,42%), Ελ. Πετρέλαια (-4,02%), Μυτιληναίος (-0,15%), Motor Oil (-0,76%), ΟΠΑΠ (-0,61%, Σαράντης (-0,12%) και αμετάβλητες οι μετοχές των ΓΕΚΤΕΡΝΑ και TITC.

Από τις μετοχές που κινήθηκαν προς υψηλότερα επίπεδα, τα μεγαλύτερα κέρδη για Aegean Airlines (+2,32%), Jumbo (+3,78%), Fourli (+4,05%) και Cenergy Holdings (+2,07%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 1% ακολούθησαν οι Viohalco, 3E και ΔΕΗ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, που σήμερα παρουσίασαν σχετικά καλύτερη εικόνα, ιδιαίτερα στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά και οι Sato (+1,43%), Μοτοδυναμική (+7,03%), Επίλεκτος (+6,48%), Έλαστρον (+4,09%), Quest (+2,42%), Attica Bank (+3,48%), Τεχνική Ολυμπιακή (+5,81%), Ιντρακόμ (+2,31%), Ιντερτέκ (+2,08%), ΕΛΧΑ (+3,04%), ΕΚΤΕΡ (+2,22%) και Μουζάκης (+3%).