ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρές πιέσεις στα ομόλογα, περιμένοντας τον «χρησμό» της ΕΚΤ

Συνεχίστηκαν οι ρευστοποιήσεις στην αγορά ομολόγων - Κεντρική Εικόνα

Πτωτικά κινούνται σήμερα οι τιμές των ομολόγων τόσο στην ελληνική, όσο και στις ευρωπαϊκές αγορές. Αρνητικό διαμορφώνεται το κλίμα στις διεθνείς αγορές ομολόγων, καθώς εδραιώνεται η αντίληψη ότι τόσο η Γερμανία, όσο και η Κίνα, θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε μέτρα επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς (Olaf Scholz), ανέφερε ότι στον προϋπολογισμό για το επόμενο έτος θα προβλέπεται ισοσκελισμένο δημοσιονομικό ισοζύγιο. Ωστόσο, τόνισε ότι η γερμανική οικονομία διαθέτει το δημοσιονομικό χώρο, για να στηρίξει ενδεχόμενη οικονομική κρίση της χώρας και της Ευρώπης, εάν χρειαστεί.

Έτσι, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν νωρίς το απόγευμα στο 1,664%, ενώ στη διάρκεια της ημέρας άγγιξε και το 1,717% από 1,60% που κυμαίνονταν χθες, ενώ η απόδοση του 5ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 0,907% από 0,887%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 52 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 23 εκατ. ευρώ αφορουσαν σε εντολές πώλησης. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 10ετές ομόλογο με 17 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,71% από 1,61% χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση -0,56% να διαμορφωθεί στο 2,27% από 2,04% που έκλεισε χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος, πτωτικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, σπάζοντας το φράγμα του 1,1 δολ. Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,0998 δολ. από τα 1.1045 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Το ενδεχόμενο μικρής αναβολής για την έναρξη του νέου κύκλου ποσοσοτικής χαλάρωσης απο την ΕΚΤ προκαλεί ισχυρές πιέσεις στο ευρωπαϊκό νομισμα. Δημοσίευμα του πρακτορείου Μarket News αναφέρει σήμερα ότι η ΕΚΤ στην αυριανή σύσκεψή της δεν θα ανακοινώσει την επανέναρξη του προγράμματος αγοράς τίτλων, λόγω διαφωνίας των μελών της και της επικράτησης της άποψης ότι θα είναι προτιμότερο να ανακοινωθεί αργότερα μέσα στο έτος σε περίπτωση που τα οικονομικά στοιχεία παρουσιάσουν περαιτέρω επιδείνωση.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,355%. Στο εξάμηνο, διαμορφώθηκε στο -0,425%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,436% και, τέλος, στο μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,457%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, που ανακοινώσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1003 δολ.

Οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης αυξήθηκαν σήμερα στο υψηλότερο επίπεδό τους από τις αρχές Αυγούστου, εν μέσω αμφιβολιών για το αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει έναν νέο γύρο αγορών στοιχείων ενεργητικού αυτή την εβδομάδα. Αναλυτές επικαλούνταν δημοσίευμα του MNI αργά την Τρίτη, σύμφωνα με το οποίο η ΕΚΤ είναι πιθανόν να καθυστερήσει την ποσοτική χαλάρωση και να τη συνδέσει με τα οικονομικά στοιχεία που η ανακοίνωσή τους επίκειται, ως τον λόγο για τις τελευταίες μεγάλες πωλήσεις στις αγορές χρέους.

Αν και η ΕΚΤ αναμένεται ευρύτερα να μειώσει τα επιτόκια στην αυριανή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, οι αμφιβολίες για το αν θα αρχίσει ένας νέος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης οδήγησαν σε πωλήσεις στις αγορές ομολόγων - ιδιαίτερα στους τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας - την περασμένη εβδομάδα. Στις αρχές της σημερινής συνεδρίασης, οι αποδόσεις των περισσότερων 10ετών ομολόγων της Ευρωζώνης σημείωσαν άνοδο.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο -0,535%, που είναι υψηλό επίπεδο μήνα, ενώ η απόδοση του γερμανικού 30ετούς τίτλου αυξήθηκε στο 0,027%, παραμένοντας σε θετικό έδαφος για δεύτερη ημέρα. Οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών ομολόγων είναι 20 μονάδες βάσης (0,2 της ποσοστιαίας μονάδας) υψηλότερες από τα χαμηλά επίπεδα - ρεκόρ της περασμένης εβδομάδας.