ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Προσπάθεια επιστροφής, υψηλότερα των 850 μονάδων

Χρηματιστήριο: Η αγορά κινείται ανοδικά και διασπά το επίπεδο των 730 μονάδων - Κεντρική Εικόνα

Με θετικά πρόσημα και μικρά κέρδη κινούνται οι δείκτες των βασικών χρηματιστηρίων της Ευρώπης, με τους επενδυτές να περιμένουν τις αυριανές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για τα επιτόκια, την ίδια ώρα που οι ανησυχίες από τα μέτωπα του εμπορικού πολέμου και των εξελίξεων γύρω από το “Brexit” βρίσκονται σε σχετική ύφεση, μέχρι νεωτέρας.

Κατά την συνεδρίαση της ΕΚΤ αύριο το consensus των αναλυτών που παρακολουθεί τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναμένει να παράσχει ένα ολοκληρωμένο πακέτο κινήτρων, που θα περιλαμβάνει μείωση στο επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (DFR), μια ανακοίνωση για ποσοτική χαλάρωση (QE), μια αλλαγή στο guidance για το εγγύς μέλλον, αλλά και πιο γενναιόδωρες συνθήκες TLTRO για τις τράπεζες.

Εν τω μεταξύ, το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι προσφέρει 29,6 δισ. στερλίνες, ή στις 8.361 πέννες ανά μετοχή, για να εξαγοράσει το London Stock Exchange. Το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ αναφέρει ότι η προτεινόμενη συγχώνευση θα ενισχύσει και τις δυο επιχειρήσεις και θα τις καταστήσει σε καλύτερη θέση σε αγορές και γεωγραφικές περιφέρειες.

To LSE, σε ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για "αυτόκλητη προσφορά με πολλούς όρους" και για πρώιμη κίνηση, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα εξετάσει την πρόταση.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και λίγο πριν συμπληρωθεί το πρώτο μισό της συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης, με συνεχείς εναλλαγές προσήμων, προσπαθεί να επιστρέψει υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 850 μονάδων, παραμένει το μειωμένο ενδιαφέρον για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, ενώ σε σχετικά χαμηλά επίπεδα παραμένει ο τζίρος.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 844,14 (-0,67%) και 855,78 μονάδων (+0,7%), ενώ ο τζίρος ξεπερνά τα 24 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 1,7 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Παρά το επιφυλακτικό ξεκίνημα, οι μετοχές των συστημικών τραπεζών έχουν γυρίσει σε θετικό πρόσημο, εξ ου και το +1,77% του τραπεζικού δείκτη, ενώ μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εικόνα στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips.

Από τις μετοχές που πιέζονται προς χαμηλότερες αποτιμήσεις, οι μεγαλύτερες πιέσεις για Ελλάκτωρα (-1,21%) και Ελ. Πετρέλαια (-3,46%), ενώ στην περίπτωση της δεύτερης μετοχής σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι προσπάθειες ιδιωτικοποίησης, με μόνο πωλητή το ελληνικό δημόσιο.

Από τους τίτλους που διεκδικούν υψηλότερα επίπεδα τιμών, τα μεγαλύτερα κέρδη για Viohalco (+1,01%), 3E (+1,37%), ΔΕΗ (+2,88%), Jumbo (+3,06%) και Fourli (+1,35%).

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα είναι θετική ένδειξη το κλείσιμο του γενικού δείκτη κοντά στα υψηλά ημέρας, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει και η σχετική ενίσχυση της αξίας συναλλαγών.