ΔΙΕΘΝΗ

Σε «κλοιό» η Google: Ερευνάται για μονοπωλιακές πρακτικές από 50 Πολιτείες

«Βόμβα» από την WSJ: Αυτή είναι η «μαύρη λίστα» της Google - Κεντρική Εικόνα

Σε πραγματική «κατάσταση πολιορκίας» βρίσκεται η Google, καθώς όπως ανακοινώθηκε από 50 υπουργούς Δικαιοσύνης των Πολιτειών των ΗΠΑ και των «αδελφών» περιοχών, αρχίζει έρευνα σε βάρος της εταιρείας για μονοπωλιακές πρακτικές.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης του Τέξας, Κεν Πάξτον, η έρευνα θα επικεντρωθεί στο κομμάτι της διαδικτυακής αναζήτησης και της διαφήμισης, ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η έρευνα να επεκταθεί και σε άλλες δραστηριότητες της εταιρείας.

Μόνο η Καλιφόρνια και η Αλαμπάμα δεν συμμετέχουν στην έρευνα, ενώ ο Πάξτον «έστειλε μήνυμα» για τις προθέσεις της έρευνας, λέγοντας ότι η Google «κυριαρχεί σε όλες τις πλευρές της διαφήμισης και της αναζήτησης στο διαδίκτυο».

Σημειώνεται ότι εκτός από τις συγκεκριμένες έρευνες, φαίνεται ότι και το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά και η Επιτροπή Εμπορίου έχουν «βάλει στο στόχαστρο» τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας οι οποίες έχουν αποκτήσει μονοπωλιακό χαρακτήρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η υπουργός Δικαιοσύνης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι διέταξε έρευνα σχετικά με το αν το Facebook «έθεσε σε κίνδυνο τα δεδομένα καταναλωτών, υποβάθμισε τις επιλογές τους ή αύξησε το κόστος της διαφήμισης».

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι η Δημοκρατική γερουσιαστής και υποψήφια για το χρίσμα του κόμματος, Ελίζαμπεθ Γουόρεν, έχει δηλώσει ξανά και ξανά ότι οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας θα πρέπει να διασπαστούν σε μικρότερες.