ΔΙΕΘΝΗ

Σλοβενία: Στα 4 δισ. ευρώ η αξία των εξαγωγών τον Ιούλιο του 2019

Σλοβενία: Στα 4 δισ. ευρώ η αξία των εξαγωγών τον Ιούλιο του 2019	 - Κεντρική Εικόνα

Στο ποσό των τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ ανήλθε η αξία των εξαγωγών τον Ιούλιο του 2019 στη Σλοβενία, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας, επισημαίνοντας πως πρόκειται για την υψηλότερη αξία εξαγωγών που καταγράφηκε ποτέ. Τον ίδιο μήνα, η αξία των εισαγωγών σημείωσε άνοδο 16,4% (σε ετήσια βάση) και διαμορφώθηκε στο ποσό των 3 δισ. ευρώ.

Η αξία των εξαγωγών σε τρίτες χώρες ανήλθε σε 1,7 δισ. ευρώ, ενώ των εισαγωγών από αυτές τις χώρες σημείωσε άνοδο 62% και διαμορφώθηκε στο ποσό των 864 εκατομμυρίων ευρώ. Η Ελβετία ήταν ο βασικός εμπορικός εταίρος της Σλοβενίας από την ομάδα των χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα ιατρικά και φαρμακευτικά προϊόντα να καταλαμβάνουν τον μεγαλύτερο όγκο του διμερούς εμπορίου.

Ανοδική ήταν, επίσης, η πορεία των σλοβενικών εξαγωγών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την αξία τους να σημειώνει αύξηση 5,6% και να διαμορφώνεται στα 2,21 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα και οι εισαγωγές είχαν θετικό πρόσημο, αφού αυξήθηκαν κατά 4,6% (στα 2,16 δισ. ευρώ).

Από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούλιο του 2019, η πορεία των σλοβενικών εξαγωγών ήταν ανοδική (+ 14,6% σε ετήσια βάση) με την αξία τους να ανέρχεται στα 20,7 δισ. ευρώ. Επίσης, αυξητική ήταν και η πορεία των εισαγωγών (+12%) με την αξία τους να ανέρχεται σε 19,8 δισ. ευρώ.