ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Κλείνει το Κοινοβούλιο ο Τζόνσον - Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Ο Μπόρις Τζόνσον εμμένει στην αφαίρεση του ιρλανδικού backstop από κάθε συμφωνία με την ΕΕ - Κεντρική Εικόνα

Με την κυβέρνηση να φυλλορροεί, το επιτελείο Τζόνσον αναζητά τρόπους για να παρακάμψει τον νόμο που κλείνει τον δρόμο στην αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Δεν απομένουν πολλές επιλογές.

Μετά την ηχηρή παραἰτηση της υπουργού Εργασίας, Άμπερ Ραντ από τη βρετανική κυβέρνηση και τα έδρανα των Συντηρητικών, το επικοινωνιακό επιτελείο της Ντάουνινγκ Στριτ αναζητά διεξόδους στο αδιέξοδο που προκάλεσαν οι απανωτές ήττες της κυβέρνησης στο κοινοβούλιο.

Ο νόμος που απαγορεύει την έξοδο χωρίς συμφωνία και υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να ζητήσει νέα παράταση από τις Βρυξέλλες δένει χειροπόδαρα τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος εξακολουθεί να διακηρύττει πως προτιμά να πεθάνει παρά να αιτηθεί για μια νέα παράταση.

Γι αυτό τον λόγο αυτό η κυβέρνηση καταθέτει για δεύτερη φορά στο κοινοβούλιο την πρόταση για πρόωρες εκλογές την 15η Οκτωβρίου. Μια πρόταση που αναμένεται να απορριφθεί και πάλι από την αντιπολίτευση.

Στο μεταξύ, η λειτουργία του βρετανικού Κοινοβουλίου θα ανασταλεί σήμερα από τη λήξη των εργασιών και για πέντε εβδομάδες έως τις 14 Οκτωβρίου, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Σήμερα αναμένεται να ψηφιστεί νομοσχέδιο που θα αποτρέπει την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία, αναγκάζοντας τον Τζόνσον να ζητήσει αναβολή της εξόδου, αλλά ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα ζητήσει παράταση της προθεσμίας.

Ο πρωθυπουργός δεν θα εγκρίνει άλλες άσκοπες καθυστερήσεις στο Brexit, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, και οι βουλευτές θα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της διενέργειας πρόωρων εκλογών που θα ζητήσει αργότερα σήμερα ο Τζόνσον προκειμένου να επιλυθεί το θέμα.

«Βασιλική επικύρωση» του νόμου κατά του Brexit χωρίς συμφωνία

Η Βασίλισσα Ελισάβετ έδωσε σήμερα την πρώτη έγκριση --τη λεγόμενη Βασιλική Επικύρωση-- στο νομοσχέδιο που αποτρέπει την αποχώρηση στις 31 Οκτωβρίου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Λόρδων.

Όπως δήλωσε, το νομοσχέδιο έγινε νόμος.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είναι υποχρεωμένος πλέον βάσει του νόμου να ζητήσει παράταση των διαπραγματεύσεων για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως τις 19 Οκτωβρίου.

 

Η αντίδραση από την αντιπολίτευση

«Επαίσχυντη» χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης για την αναστολή των εργασιών του κοινοβουλίου, από σήμερα το βράδυ, ο ηγέτης του Εργατικού κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν και επιβεβαίωσε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφώνησαν και σε σημερινή τους συνάντηση να μην στηρίξουν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών πριν η κυβέρνηση συμμορφωθεί με το νόμο που αποκλείει την έξοδο της χώρας χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

«Πιστεύω είναι επαίσχυντο. Το κοινοβούλιο θα έπρεπε να συνεδριάζει. Θα έπρεπε να κρατά υπόλογη την κυβέρνηση. Και ο πρωθυπουργός φαίνεται να θέλει να αποφύγει τις ερωτήσεις» είπε ο Κόρμπιν.

Μετά την συνάντηση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης και σήμερα για να εξετάσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους, η επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τζο Σουίνσον επιβεβαίωσε επίσης ότι θα καταψηφίσουν την πρόταση της κυβέρνησης για εκλογές. Ο επικεφαλής του Εθνικού κόμματος Σκοτίας στο Ουέστμινστερ δήλωσε: «Εάν ο Μπόρις Τζόνσον θέλει εκλογές, θα πρέπει να τηρήσει τον νόμο και να αποσύρει από το τραπέζι τη μη συμφωνία. Είναι αδιανόητο το ότι ο πρωθυπουργός δεν σέβεται τη δημοκρατία και θα επιδιώξει να κλείσει το κοινοβούλιο και να προωθήσει ένα ακραίο Brexit κατά της θέλησης του κοινοβουλίου και του λαού. Μόλις η απειλή της μη συμφωνίας φύγει από το τραπέζι, θα κινηθούμε για πρόωρες εκλογές».

Με τα υπόλοιπα κόμματα θα συμπλεύσει και το Κόμμα της Ουαλίας, το οποίο υποστήριξε δια της επικεφαλής του στο κοινοβούλιο Λιζ Ρόμπερτς ότι η προσπάθεια του πρωθυπουργού να υπονομεύσει τον νόμο πρέπει να διακοπεί, σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να υποστεί νομικές συνέπειες.

Ποιες επιλογές έχει η βρετανική κυβέρνηση

Οι εναλλακτικές λύσεις για την κυβέρνηση είναι είτε η παραίτηση του πρωθυπουργού ή η παραβίαση του νόμου που του αφαιρεί την επιλογή της αποχώρησης στην 31η Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία. Σε περίπτωση παραίτησης του Μπόρις Τζόνσον, επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης αναλαμβάνει ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος θα ζητήσει την παράταση από το Συμβούλιο Κορυφής την 17η Οκτωβρίου. Η όποια απόφαση των 27 θα είναι δεσμευτική για τον νικητή των εκλογών.

Το ενδεχόμενο παράκαμψης από την κυβέρνηση του νόμου περί απαγόρευσης μη συμφωνίας, που απειλητικά προβάλλει ο «νούμερο ένα» πρωθυπουργικός σύμβουλος, Ντόμινικ Κάμινγκς, θεωρείται δια νόμου ποινικό αδίκημα και τιμωρείται με φυλάκιση -στη συγκεκριμένη περίπτωση την φυλάκιση του Μπόρις Τζόνσον.

Στο μεταξύ εν μέσω πολιτικού χάους ο βρετανός πρωθυπουργός είχε συνομιλίες στο Δουβλίνο με τον Ιρλανδό ομόλογό του, Λίο Βαράντκαρ. Όπως αναμενόταν η πρώτη απευθείας συνάντηση των δύο ηγετών δεν περιείχε κάποια έκπληξη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και dw.com