ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σχέδια ΔΕΣΦΑ για εγκατάσταση πλωτού σταθμού LNG στην Κρήτη

Σχέδια ΔΕΣΦΑ για εγκατάσταση πλωτού σταθμού LNG στην Κρήτη  - Κεντρική Εικόνα

Το ενδεχόμενο να αναλάβει ο ίδιος, ως Διαχειριστής του συστήματος, την εισαγωγή υγροποιημένου αερίου (LNG) στην Κρήτη, εξετάζει ο ΔΕΣΦΑ, στο πλαίσιο των δράσεων για την ηλεκτρική ασφάλεια του νησιού από το 2020 έως το 2023, αλλά και εφεξής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει ζητήσει από τον ΔΕΣΦΑ να μελετήσει το θέμα και να απαντήσει εάν προτίθεται να το αναλάβει, έτσι ώστε να δρομολογηθούν οι σχετικές διαδικασίες ή, στην αντίθετη περίπτωση να προχωρήσει σε διαγωνισμό.

Η έλευση LNG στο νησί θεωρείται απαραίτητη για να υλοποιηθούν οι δύο από τις τέσσερις δράσεις που θα ασφαλίσουν την Κρήτη κατά το κρίσιμο διάστημα από το 2020 που θα λειτουργήσει η "μικρή" διασύνδεση του νησιού με την Πελοπόννησο, έως το 2023 που αναμένεται, αν όλα πάνε καλά, να λειτουργήσει και η "μεγάλη" διασύνδεση με την Αττική.

Πρόκειται, πρώτον, για τη μετατροπή των αεριοστροβιλικών μονάδων της ΔΕΗ που λειτουργούν σήμερα στον Αθερινόλακκο της Κρήτης με πετρέλαιο, συνολικής ισχύος 100 MW, σε μονάδες που θα καίνε φυσικό αέριο και, δεύτερον, την εγκατάσταση νέας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας περί τα 100 MW, κατά προτίμηση με καύσιμο φυσικό αέριο.

Πριν από τη διερεύνηση άλλων λύσεων, η ΡΑΕ θέλει να εξεταστεί η πιθανότητα να εγκατασταθεί ο πλωτός τερματικός σταθμός ως υποδομή του ΔΕΣΦΑ, ενταγμένη στο εθνικό σύστημα και στην περιουσιακή βάση του Διαχειριστή, ως "εικονικός αγωγός" Ρεβυθούσα - Κρήτη.

Εναλλακτικά ως προς τη λύση αυτή μπορεί να αναζητηθούν επενδυτικές προτάσεις, πιθανότατα μέσω διαγωνισμού που θα κάνει η ΔΕΗ, για την εγκατάσταση πλωτού τερματικού σταθμού (FSRU). Το θέμα του τρόπου αποζημίωσης των επενδυτών μένει να αποφασιστεί.