ΔΙΕΘΝΗ

Σε θέσεις μάχης η βρετανική αντιπολίτευση

Σε θέσεις μάχης η βρετανική αντιπολίτευση - Κεντρική Εικόνα

Χωρίς αλλαγή στη στάση τους και με μεγάλες δόσεις δυσπιστίας απέναντι στις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ολοκληρώθηκε η συνάντηση που αυτός ο τελευταίος είχε σήμερα με κάποιους από τους αντάρτες βουλευτές του κόμματός του, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξουν την κυβέρνηση στη σημερινή συζήτηση στο κοινοβούλιο της νομοθετικής πρότασης που θα εμποδίζει την αποχώρηση στις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία.

Στη συνάντηση, που διήρκεσε περίπου μία ώρα, συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι πρώην υπουργοί Δικαιοσύνης και Οικονομίας Ντέιβιντ Γκοκ και Φίλιπ Χάμοντ, καθώς και αρκετοί βουλευτές, οι οποίοι εξέφρασαν αμφιβολίες για τη διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης απέναντι στην ΕΕ και δυσπιστία για το εάν η κυβέρνηση θα τηρήσει την ημερομηνία των γενικών εκλογών.

Ο Φίλιπ Χάμοντ εξάλλου, σε προηγούμενη επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, ζητούσε διαβεβαιώσεις και απαντήσεις σε μια σειρά ερωτημάτων που έθετε σχετικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων που ισχυρίζεται ότι έχει καταφέρει η κυβέρνηση με την ΕΕ σε ό,τι αφορά την συμφωνία της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου και κυρίως να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα της διαπραγματευτικής ομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες των βρετανικών μέσων, οι Συντηρητικοί βουλευτές έφυγαν από τη συνάντηση χωρίς να λάβουν «πειστικές εξηγήσεις» για το πώς μία συμφωνία με την ΕΕ μπορεί να εγκριθεί πριν από τις 31 Οκτωβρίου και γιατί η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη παρουσιάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο στο backstop. Όπως έγινε γνωστό, τόσο ο Μπόρις Τζόνσον, όσο και ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργό Μάικλ Γκόουβ δήλωσαν ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα είναι νεκρή, εάν περάσει από την Βουλή των Κοινοτήτων το νομοσχέδιο των βουλευτών της αντιπολίτευσης, και προσπάθησαν να διαβεβαιώσουν τους αντάρτες βουλευτές ότι μία συμφωνία με την ΕΕ είναι εφικτή, ωστόσο δεν υπάρχει αρκετή εμπιστοσύνη.

Θέσεις μάχης από την αντιπολίτευση

Έτοιμοι για πόλεμο επιστρέφουν στη Βουλή οι βουλευτές της αντιπολίτευσης με νομοσχέδιο που απαγορεύει ένα Brexit δίχως συμφωνία με την ΕΕ και προβλέπει νέα παράταση για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 περί αποχώρησης.

Με τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, έως την 14η Σεπτεμβρίου που ισχύει η αναστολή για 4½ εβδομάδες των εργασιών της Βουλής, την οποία επέβαλε η Κυβέρνηση, η διαδικασία επικύρωσης του Νόμου περί παρατἀσεως της ημερομηνίας ενεργοποίησης του άρθρου 50, και εφόσον αυτός υπερψηφιστεί την Τρίτη το βράδυ από την ολομέλεια, θα πρέπει να είναι ταχύτατη. Εως τα μέσα της επόμενης εβδομάδος θα πρέπει να έχει ψηφιστεί και από τη Βουλή των Λόρδων προκειμένου να ισχύσει.

Σε αντίποινα για τις κινήσεις της Αντιπολίτευσης αλλά και κάπου 20 βουλευτών της παράταξής του, ο Μπόρις Τζόνσον, απείλησε πως αν ο νόμος υπερψηφιστεί, δεν θα διστάσει να προκηρύξει εκλογές-αστραπή για την Δευτέρα 14 Οκτώβρίου τρείς ημέρες πριν την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Φυσικά, ο Πρωθυπουργός γνωρίζει καλά ότι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών απαιτεί πλειοψηφία των ⅔ του συνολικού αριθμού των βουλευτών, κάτι που δεν φαίνεται ρεαλιστικό.

Οι Βρετανοί δεν θέλουν πρόωρες εκλογές

Επιπλέον, το Εργατικό Κόμμα ανακοίνωσε πως θα καταψηφίσει το ενδεχόμενο εκλογών εφόσον αυτές γίνουν πριν την 31η Οκτωβρίου. Μια απόφαση που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προκαλέσει πανικό στην Ντάουνινγκ Στριτ, με τον Μπόρις Τζόνσον να ισχυρίζεται πως δεν πρόκειται επ΄ ουδενί ο ίδιος να ζητήσει παράταση από τις Βρυξέλλες. Κατηγορεί δε τους αντάρτες του κόμματος του ότι συμπράττουν με τον Τζέρεμι Κόρμπιν, προκειμένου να πριονίσουν τα πόδια της Κυβέρνησης στην διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες. Διαπραγμάτευση, που συμφωνα με τον υπ αριθμό 1 συμβουλό του Ντομινίκ Κάμινγκς, έχει σταματἠσει.

Αν χάσει η Κυβέρνηση την ψηφοφορία της Τρίτης, ο Μπόρις Τζόνσον θα έχει εξαντλήσει τα επιχειρήματα και τις απειλές του. Διότι, η επίκληση των πρόωρων εκλογὠν δεν βοηθάει ούτε τον ίδιο που ναι μεν προηγείται του Κόρμπιν σε όλες τις δημοσκοπήσεις αλλά γνωρίζει ότι όπως κατέδειξαν οι εκλογἐς του 2017 οι σφυγμονετρήσεις είναι κάτι το ρευστό. Γνωρίζει, επίσης, πως η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και dw.com