ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία και Ιράν θα πραγματοποιήσουν κοινά ναυτικά γυμνάσια στον Ινδικό ωκεανό

Ρωσία και Ιράν θα πραγματοποιήσουν κοινά ναυτικά γυμνάσια στον Ινδικό ωκεανό - Κεντρική Εικόνα

Η Ρωσία και το Ιράν προτίθενται να πραγματοποιήσουν κοινά ναυτικά γυμνάσια στον Ινδικό ωκεανό, δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, μετά το τέλος των συνομιλιών που είχε στη ρωσική πρωτεύουσα με τον Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ.

«Θα πραγματοποιήσουμε με την Ρωσία κοινά στρατιωτικά γυμνάσια στον Ινδικό ωκεανό. Ίσως και άλλες χώρες να δείξουν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στα γυμνάσια αυτά» δήλωσε ο Ζαρίφ, προσθέτοντας ότι τα γυμνάσια αυτά έχουν ειρηνικό χαρακτήρα και δεν στρέφονται εναντίον τρίτων χωρών.

Ο Ζαρίφ επεσήμανε παράλληλα ότι οι ενέργειες των ΗΠΑ να δημιουργήσουν μια συμμαχία στον Κόλπο έχουν επιθετικό χαρακτήρα και πως οι προσεγγίσεις της Ρωσία και του Ιράν στο θέμα της ασφάλειας στην περιοχή του Κόλπου είναι σχεδόν παρόμοιες. «Διαθέτουμε ένα ανάλογο σχέδιο με το ρωσικό που εγγυάται την ασφάλεια στον Περσικό με την συμμετοχή όλων των χωρών της περιοχής. Η δική μας αντίληψη και η αντίληψη των Ρώσων εταίρων μας διαφέρει θεμελιωδώς από τα σχέδια των ΗΠΑ. Το σχέδιο μας βασίζεται στην συνεργασία και στην συνέργεια, ενώ το σχέδιο των Ηνωμένων Πολιτειών βασίζεται στην εχθρότητα και την επιθετικότητα», δήλωσε ο Ζαρίφ.