ΔΙΕΘΝΗ

Νέες συγκρούσεις αστυνομίας και διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ

Νέες συγκρούσεις αστυνομίας και διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ - Κεντρική Εικόνα

Εκτοξεύοντας δακρυγόνα και νερό υπό πίεση, η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ προσπάθησε να διαλύσει σήμερα την διαδήλωση που οργανώθηκε, παρά την απαγόρευση, κοντά σε κτίρια της τοπικής κυβέρνησης.

Οι συγκεντρωμένοι έξω από την τοπική έδρα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας απάντησαν πετώντας πέτρες εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, την ώρα που δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωναν και σε άλλες συνοικίες της πρώην βρετανικής αποικίας.

Νωρίτερα, οι διαδηλωτές έστηναν οδοφράγματα, χρησιμοποιώντας κάδους απορριμάτων και πινακίδες, αλλά τα εγκατέλειπαν γρήγορα, περίπου κάθε μισή ώρα και μετακινούνταν σε άλλον δρόμο, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο.

Η σημερινή κινητοποίηση, την οποία είχαν απαγορεύσει οι αρχές, στόχευε να τιμήσει τα πέντε χρόνια από την ημέρα που το Πεκίνο αρνήθηκε να χορηγήσει εκλογική αυτονομία στο Χονγκ Κονγκ, μια απόφαση που πυροδότησε τη λεγόμενη Επανάσταση της Ομπρέλας, το 2014.

Στην αρχή της διαδήλωσης, πολλοί από τους συγκεντρωμένους έμεναν πάνω στα πεζοδρόμια και απέφυγαν να αποκλείσουν τους δρόμους, λέγοντας ότι απλώς "κάνουν βόλτα" στην πόλη. Άλλοι, ακολούθησαν μια δαιδαλώδη "χριστιανική πορεία" από τη συνοικία Ουαντσάι μέχρι την έδρα του Νομοθετικού Συμβουλίου. "Το Χονγκ Κονγκ έχει θρησκευτική ελευθερία. Προσευχόμαστε στα διάφορα σημεία ελέγχου και προσευχόμαστε για δικαιοσύνη στο Χονγκ Κονγκ. Αν μας διώξουν απλώς επειδή προσευχόμαστε, παραβιάζουν τη θρησκευτική ελευθερία μας", είπε η 27χρονη Σάλι Γεούνγκ.