ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Ζυμώσεις για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης

Ιταλία: Ζυμώσεις για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης - Κεντρική Εικόνα

Ολοκληρώνονται σήμερα οι συναντήσεις του Κόντε με τα πολιτικά κόμματα, όπως ορίζει το Σύνταγμα - θα ακολουθήσει ο καθορισμός του κυβερνητικού προγράμματος. Διαδηλώσεις κατά της νέας κυβέρνησης ανακοίνωσε ο Σαλβίνι.

Ο Τζουζέπε Κόντε ολοκληρώνει σήμερα τις συναντήσεις του με τα πολιτικά κόμματα της χώρας, όπως ορίζει το Σύνταγμα και στην συνέχεια θα αρχίσει να εργάζεται για τον καθορισμό του κυβερνητικού προγράμματος. Η Λέγκα δεν προσήλθε στην συνάντηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας και ο Ματέο Σαλβίνι ανακοίνωσε ότι στις 19 Οκτωβρίου θα οργανώσει μεγάλη συγκέντρωση, κατά της νέας κυβέρνησης των Πέντε Αστέρων και της κεντροαριστεράς.

Παράλληλα, και το ακροδεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας (που έχει το 6% στην πρόθεση ψήφου) γνωστοποίησε ότι θα ζητήσει από τα μέλη του να διαδηλώσουν άμεσα κατά της κυβερνητικής συμμαχίας.

Ο Τζουζέπε Κόντε συνεχίζει να δηλώνει ότι προέχει μια θετική προσέγγιση για το μέλλον της χώρας. Και όλα τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν με έμφαση ότι το σρεντ βρίσκεται σε καθοδική του πορεία. Κάτι που σημαίνει ότι τουλάχιστον μέχρι τώρα έχουν σταλεί καθησυχαστικά μηνύματα.

Σε ό,τι αφορά τα υπουργεία, η κεντροαριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος διεκδικεί ένα σημαντικό ποσοστό: γίνεται αναφορά παραδείγματος χάρη στα υπουργεία Άμυνας, Εσωτερικών και Εξωτερικών. Για το οικονομικών, διαρρέει ότι μπορεί να επιλεγεί στέλεχος της Τράπεζας της Ιταλίας ή οικονομολόγος διεθνούς κύρους. Το πρόβλημα θα είναι ο συγκερασμός των απόψεων των δυο νέων εταίρων.

Ακόμη δεν έχει γίνει σαφές αν ο ηγέτης των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο θα πάρει μέρος στην κυβέρνηση και αν θα διατηρήσει την θέση του αντιπροέδρου της, όπως επιθυμεί. Σίγουρα πάντως, ο γραμματέας των Δημοκρατικών Νικόλα Τζινγκαρέττι δεν σκοπεύει να αναλάβει κάποιο υπουργείο.

Επιπλέον υπάρχει και το θέμα της αναγκαίας έγκρισης της κυβερνητικής συνεργασίας από τα μέλη του Κινήματος Πέντε Αστέρων, όπως επιβάλλει το καταστατικό τους. Μέχρι πριν λίγες ημέρες μέσα στο κίνημα που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλο το κλίμα δεν ήταν ιδιαίτερα θετικό. Για τον λόγο αυτό ο Ντι Μάιο ετοιμάζεται να θέσει στο διαδίκτυο ένα ερώτημα «γενικού περιεχομένου», το οποίο θεωρείται ότι θα γίνει πιο εύκολα αποδεκτό από τους υποστηρικτές των «πεντάστερων».