ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ατζέντα Μητσοτάκη στο Βερολίνο - Εκτός συζήτησης τα πλεονάσματα

Η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και η παρουσίαση του μεταρρυθμιστικού σχεδίου της κυβέρνησης, είναι ο στόχος της επίσκεψης που πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Βερολίνο.
Ο πρωθυπουργός που θα βρίσκεται σήμερα το βράδυ στην γερμανική πρωτεύουσα θα συναντηθεί αύριο με την καγκελάριο της Γερμανίας 'Ανγκελα Μέρκελ και με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών, Όλαφ Σόλτς.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, θα συζητηθούν και οι μεγάλες αναπτυξιακές δράσεις για την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας (2020-2030), οι οποίες θα εκτείνονται, μεταξύ άλλων, στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας.
Είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο μετά τη δεκαετή κρίση που αντιμετώπισε η χώρα μας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης δεν ταξιδεύει στην γερμανική πρωτεύουσα για να θέσει θέματα που μπορούν να λυθούν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το Eurogroup, αλλά για να συζητήσει με τη γερμανίδα καγκελάριο τα ζητήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης, όπως η ασφάλεια και η συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ασφαλώς ο ρόλος μιας ισχυρής Ελλάδας στη γειτονιά μας και στην ΕΕ.
Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο και η συνάντηση με την κ. Μέρκελ, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα αποτελέσουν την πρώτη σελίδα ενός νέου κεφαλαίου, με τον πρωθυπουργό να βάζει στο τραπέζι των συναντήσεών του συγκεκριμένα ζητήματα, όπως οι ελληνογερμανικές οικονομικές επαφές, η μετανάστευση και η σχέση με την Τουρκία.
Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού, για αύριο, Πέμπτη 29 Αυγούστου, έχει ως εξής:
-Στις 11.00 (ώρα Ελλάδας), θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αντικαγκελάριο της Γερμανίας και Υπουργό Οικονομικών ‘Ολαφ Σολτς.
-Στις 13.00 (ώρα Ελλάδας), ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την Καγκελάριο της Γερμανίας 'Ανγκελα Μέρκελ.
Μετά το πέρας της συνάντησης θα ακολουθήσουν δηλώσεις.
Χαμηλές προδοκίες από τη γερμανική πλευρά
Νωρίτερα, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε πως «η καγκελάριος Μέρκελ προσβλέπει σε μια ευρεία ανταλλαγή απόψεων για θέματα τα οποία συνδέουν τη Γερμανία και την Ελλάδα διμερώς, αλλά βεβαίως πρωτίστως και ως Ευρωπαίους εταίρους» κατά την αυριανή συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πιθανές προσδοκίες της γερμανικής πλευράς από τη συνάντηση, ο κ. Ζάιμπερτ επισήμανε ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού και τόνισε ότι δεν θεωρεί χρήσιμο να εκφράζονται προσδοκίες. «Δεν θεωρώ χρήσιμο να εκφράζει κανείς πάντα προσδοκίες. Κατ΄ αρχάς πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας. Βεβαίως η καγκελάριος τον έχει συναντήσει ήδη σε προηγούμενες ευκαιρίες, αλλά τώρα ως πρωθυπουργό τον βλέπει για πρώτη φορά, εδώ στο Βερολίνο, και για αυτό πρόκειται για ένα ωραίο ραντεβού στο οποίο προσβλέπουμε για μια πραγματικά ευρεία ανταλλαγή, για θέματα τα οποία συνδέουν τη Γερμανία και την Ελλάδα διμερώς, αλλά βεβαίως πρωτίστως ως κοινούς Ευρωπαίους εταίρους. Αυτό είναι που θα ήθελα τώρα να εκφράσω ως προσδοκία. Και πέρα από αυτό δεν υπάρχουν προσδοκίες που θα είχα να εκφράσω», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας.
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε σήμερα πληροφορίες ότι πριν από την επίσκεψη του στην καγκελαρία στις 12.00 τοπική ώρα την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Στέφεν Χέμπεστραϊτ ούτε ο κ. Σολτς έχει κάποιες προσδοκίες από αυτή τη συνάντηση, όμως «χαίρεται για την ανταλλαγή απόψεων» με τον πρωθυπουργό και τον ομόλογο του. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συνομιλιών. Επίσης, δεν προβλέπεται να γίνουν δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης. Είναι όμως σαφές ότι το κέντρο βάρους σε αυτές όπως και στις συνομιλίες με την καγκελάριο θα είναι το οικονομικό πρόγραμμα και οι στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης. Τέλος, αν υπάρχει μια προσδοκία των δύο πλευρών από τις συνομιλίες τότε μάλλον είναι αυτή που εκφράζει ο κ. Σταϊκούρας σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Handelsblatt: «να ενισχύσουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη».