ΕΛΛAΔΑ

Νέα ηγεσία στον Άρειο Πάγο: Πρόεδρος ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, εισαγγελέας ο Βασίλης Πλιώτας

Νέα ηγεσία στον Άρειο Πάγο: Πρόεδρος ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, εισαγγελέας ο Βασίλης Πλιώτας - Κεντρική Εικόνα

Στη προαγωγή του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Ιωσήφ Τσαλαγανίδη, σε πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, προχώρησε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο με ομόφωνη απόφασή του. Ακόμη, αποφασίστηκε η προαγωγή του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειου Πλιώτα στη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Το υπουργικό συμβούλιο με την απόφασή του, έκανε δεκτή τη σχετική πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.

Σημειώνεται πως ο κ. Τσαλαγανίδης και ο κ. Πλιώτας είχαν έλθει πρώτοι στην ψηφοφορία της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής, συγκεντρώνοντας τις περισσότερες ψήφους έναντι των άλλων υποψηφίων συναδέλφων τους, που είχαν επίσης προκριθεί για τις θέσεις του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου γεννήθηκε το 1953. Εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Αύγουστο του 1979 και είχε προαχθεί στο βαθμό του αντιπροέδρου τον Οκτώβριο του 2018. Ο κ. Τσαλαγανίδης, κατέχει την 4η θέση στην επετηρίδα και θα αποχωρήσει από το δικαστικό σώμα, λόγω συνταξιοδότησης, τον ερχόμενο Ιούνιο.

Ο νέος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου γεννήθηκε το 1955. Αποχωρεί από το δικαστικό σώμα μετά τρία χρόνια, δηλαδή την 30η Ιουνίου 2022 και είναι δεύτερος στην επετηρίδα.

Ο κ. Πλιώτας εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Φεβρουάριο του 1981 και προήχθη στο βαθμό του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον Αύγουστο του 2012.

Ι.Τσαλαγανίδης, νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου: Στόχος να αυξηθεί ο βαθμός της εμπιστοσύνης των πολιτών στην απονομή της Δικαιοσύνης

Στην προσπάθεια που θα καταβάλει, ώστε να αυξηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην απονομή της Δικαιοσύνης, αναφέρεται σε δήλωσή του ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωσήφ Τσαλαγανίδης.

Ειδικότερα, ο κ. Τσαλαγανίδης επισημαίνει στη δήλωσή του: «Ευχαριστώ την κυβέρνηση για την τιμή που έδειξε στο πρόσωπό μου και στα πλαίσια των συνταγματικών αρμοδιοτήτων της με επέλεξε για το αξίωμα του προέδρου του Αρείου Πάγου. Στο σύντομο διάστημα της θητείας μου θα προσπαθήσω, με τη βοήθεια του Θεού, με φρόνηση και συναίνεση, να αυξηθεί ο βαθμός της εμπιστοσύνης των πολιτών στην απονομή της Δικαιοσύνης. Θα είμαι ευχαριστημένος εάν στο τέλος Ιουνίου του 2020 οι πολίτες αισθάνονται τη Δικαιοσύνη πιο κοντά τους».

Από την πλευρά του ο νέος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πλιώτας, ανέφερε: «Θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταποκριθώ πλήρως στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις μου για το καλό και το κύρος της Δικαιοσύνης, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας και των πολιτών».

Βιογραφικά:

Στην επιλογή των δύο προσώπων που θα αποτελέσουν τη νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου, προχώρησε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφαση. Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου προτάθηκε ο πρώτος σε αρχαιότητα αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, ενώ για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο δεύτερος σε αρχαιότητα αντεισαγγελέας, Βασίλειος Πλιώτας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, με τις επιλογές αυτές, η κυβέρνηση αποδεικνύει στην πράξη ότι εμπιστεύεται τη δικαιοσύνη, σεβόμενη την ιεραρχία στο δικαστικό σώμα και «αποκαθιστά έτσι τη θεσμική τάξη που είχε πληγεί σοβαρά από τις βαθιές βουτιές στην επετηρίδα που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση».

Σύντομα βιογραφικά προέδρου και εισαγγελέα Αρείου Πάγου

Iωσήφ Τσαλαγανίδης του Κοσμά

Έτος γέννησης: 1953

Τόπος γέννησης: Αθήνα

Σπουδές: Πτυχίο Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Ξένες γλώσσες: Γερμανικά

Διορίστηκε: 1) Δόκιμος Ειρηνοδίκης Δ΄ Τάξης Λαρίσης στις 29-3-1979, 2) Πάρεδρος Πρωτοδικείου Πειραιώς στις 7-8-1979, 3) Πρωτοδίκης Λαμίας στις 16-1-1981

Προαγωγές: 1) στον βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών στις 12-1-1995, 2) στον βαθμό του Εφέτη στις 6-2-1999, 3) στον βαθμό του Προέδρου Εφετών στις 4-8-2008, 4) στον βαθμό του Αρεοπαγίτη στις 22-8-2012.

Βασίλειος Πλιώτας του Ηλία

Έτος γέννησης: 1955

Τόπος γέννησης: Σταυροδρόμιον Γορτυνίας Αρκαδίας

Σπουδές: Πτυχίο Νομικής

Διορίστηκε: 1) Πάρεδρος Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αγρινίου στις 18-2-1981, που τροποποιήθηκε με το από 17-3-1981 π.δ. ως προς την τοποθέτησή του ως Παρέδρου: στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κερκύρας. 2) Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Αμαλιάδος στις 31-8-1982.

Προαγωγές: 1) στον βαθμό του Εισαγγελέα Πρωτοδικών στις 4-10-1989, 2) στον βαθμό του Αντεισαγγελέα Εφετών στις 22-6-1999, 3) στον βαθμό του Εισαγγελέα Εφετών στις 9-2-2007, 4) στον βαθμό του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου στις 22-8-2012.