ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: Περιμένει αυξημένη εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ

ΥΠΟΙΚ: Σενάρια για μείωση ΕΝΦΙΑ και κατάργηση τέλους επιτηδεύματος - Κεντρική Εικόνα

Ένα μεγάλο στοίχημα θέλει να κερδίσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Αυτό της βελτίωσης της εισπραξιμότητας των φόρων μέσω της μείωσής τους. Πολύ απλά να αποδείξει στους εταίρους ότι όταν μειώνεται μια φορολογία μπορεί να μειώνονται τα έσοδα αλλά αυξάνεται παράλληλα η συμμόρφωση των φορολογούμενων. Με άλλα λόγια διευρύνεται η φορολογική βάση μέσω της αύξησης της εισπραξιμότητας των φόρων.

Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος ο οποίος εμφανίζει εισπραξιμότητα περίπου στο επίπεδο του 75%. Δηλαδή από τα 100 ευρώ ΕΝΦΙΑ που βεβαιώνονται, πληρώνονται εμπρόθεσμα τα 75 ενώ τα υπόλοιπα 25 είτε πληρώνονται με καθυστέρηση είτε προστίθενται στον ωκεανό των ληξιπρόθεσμων οφειλών που ξεπερνούν  τα 104 δισεκατομμύρια ευρώ.

Φέτος ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος μεσοσταθμικά κατά 22% και η μείωση αυτή αισιοδοξούν στο οικονομικό επιτελείο ότι θα οδηγήσει σε βελτίωση της εισπραξιμότητάς του με αποτέλεσμα η τελική μείωση των φορολογικών εσόδων να είναι μικρότερη από 22%. Εφόσον αυτή η εκτίμηση- προσδοκία επαληθευτεί η κυβέρνηση θα έχει ένα σημαντικό επιχείρημα στα χέρια της προκειμένου να εξασφαλίσει στο μέλλον την έγκριση των εταίρων για συνολική υλοποίηση του πακέτου φορολογικών ελαφρύνσεων που έχει προγραμματίσει. Παράλληλα, η αυξημένη εισπραξιμότητα του φόρου θα είναι και ένα σημαντικό ατού στα χέρια του οικονομικού επιτελείου κατά τις διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση του φετινού δημοσιονομικού αποτελέσματος και την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να φορτωθούν στο taxisnet το αργότερο έως το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Ο φόρος θα είναι μειωμένος για όλους τους ιδιοκτήτες. Για να διαπιστώσει ένας ιδιοκτήτης πόσο λιγότερο ΕΝΦΙΑ να πληρώσει φέτος μπορεί να κάνει τα εξής: θα πρέπει να ανατρέξει στο περυσινό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ και να δει την συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του. Με βάση αυτήν θα εφαρμόσει έναν μειωτικό συντελεστή στο συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ.