ΔΙΕΘΝΗ

Ξεκίνησε το παρθενικό του ταξίδι το ρωσικό «πλωτό Τσερνόμπιλ» (photos)

Ξεκίνησε το παρθενικό του ταξίδι το ρωσικό «πλωτό Τσερνόμπιλ» (photos) - Κεντρική Εικόνα

Ξεκίνησε το παρθενικό του ταξίδι την Παρασκευή το «πλωτό Τσερνόμπιλ», που βρίσκεται ήδη εν πλω για το λιμάνι του Πεβέκ – μια από τις βορειότερες πόλεις της Ρωσίας.

Το Akademik Lomonosov, ο πλωτός πυρηνικός σταθμός παραγωγής ενέργειας απέπλευσε από το λιμάνι του Μούρμανσκ και θα πραγματοποιήσει ταξίδι 4.900 χιλιομέτρων μέχρι να φτάσει στον προορισμό του.

Σύμφωνα με το CNNi, το ταξίδι αναμένεται να διαρκέσει τέσσερις έως έξι εβδομάδες.

Στόχος της Μόσχας είναι να φέρει την ηλεκτρική ενέργεια στην πλούσια σε μεταλλεύματα περιοχή στον Αρκτικό Ωκεανό. Το Lomonosov έχει μήκος 144 μέτρα και θα παρέχει ηλεκτρισμό σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο τομέα της εξόρυξης υδρογονανθράκων και πολύτιμων λίθων στην περιοχή Τσουκότκα.

Η Ρωσία, όμως, έχει και μεγαλύτερα σχέδια για το πλωτό πυρηνικό εργοστάσιο: εποφθαλμιά στην ενίσχυση της προσπάθειας του προέδρου για επέκταση στην Αρκτική, κάτι που έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Είναι περίπου 2 εκατομμύρια οι Ρώσοι που ζουν στην περιοχή, με σημεία που – σε περιπτώσεις – είναι προσβάσιμα μόνο από πλοία, όποτε, φυσικά, το επιτρέπει ο καιρός. Η Μόσχα επιθυμεί να ξεκινήσει γεωτρήσεις για να ανακαλύψει τους κρυφούς θησαυρούς της περιοχής.  

Θεωρητικά ένα πλωτό πυρηνικό εργοστάσιο θα μπορούσε να βοηθήσει στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε αυτές τις απομακρυσμένες περιοχές, χωρίς να ξοδευτούν υπέρογκα ποσά για να φτάσει το ρεύμα σε σημεία που είναι σχεδόν ακατοίκητα.

Οι ανησυχίες

Πολλοί περιβαλλοντολόγοι, όμως, εκφράζουν τις έντονες ανησυχίες τους για την αποστολή ενός πυρηνικού αντιδραστήρα στον Αρκτικό Ωκεανό. Η Greenpeace, μάλιστα, έχει χαρακτηρίσει το Lomonosov «Τσερνόμπιλ στον πάγο» ή «πλωτό Τσερνόμπιλ», αναφερόμενο στην πυρηνική τραγωδία του 1986.

Η Rosatom, η επιχείρηση που έχει αναλάβει τα πυρηνικά σχέδια της Ρωσίας, αντιτίθεται σθεναρώς στην υιοθέτηση των ψευδωνύμων, τονίζοντας πως η όποια κριτική είναι κακοπροαίρετη.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία που να συγκρίνει αυτά τα δύο σχέδια. Δεν έχουν βάση (σ.σ. οι κατηγορίες), οι αντιδραστήρες, και μόνο, λειτουργούν διαφορετικά», σημείωσε ο Vladimir Iriminku, ο επικεφαλής μηχανικός του Lomonosov για θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος.

Η ιδέα πίσω από το Lomonosov δεν είναι καινούργια. Τη δεκαετία του 1960 ο στρατός των ΗΠΑ τοποθέτησε έναν μικρό πυρηνικό αντιδραστήρα σε ένα πλοίο που βρισκόταν στην διώρυγα του Παναμά. Το πρότζεκτ έλαβε τέλος μετά από μία δεκαετία, λόγω των έντονων ανησυχιών για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.