ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάουελ: Έτοιμη για στήριξη της αμερικανικής οικονομίας η Fed

Πάουελ: Δεν βλέπει ύφεση στις ΗΠΑ η Fed - Σε ετοιμότητα δράσης για να διατηρηθεί η ανάπτυξη - Κεντρική Εικόνα

Η οικονομία είναι σε ευνοϊκή (favorable) θέση αλλά αντιμετωπίζει σημαντικούς κινδύνους, τόνισε ο επικεφαλής της Fed Τζ. Πάουελ στην πολυαναμενόμενη τοποθέτησή του στο Jackson Hole. Όπως είπε «βλέπουμε σημάδια παγκόσμιας επιβράδυνσης» και η εμπορικές εντάσεις μοιάζει να παίζουν ρόλο σε αυτό.

Θα λειτουργήσουμε με τον κατάλληλο τρόπο για να διατηρήσουμε την επέκταση της οικονομίας, συμπλήρωσε ο ισχυρός άνδρας της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Ο Πάουελ χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα σε ότι αφορά το παγκόσμιο εμπόριο καθώς είπε ότι η κεντρική τράπεζα βρίσκεται σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση στην πρόσφατη ιστορία καθώς προσπαθεί να κατευθύνει τη νομισματική πολιτική μέσα από τον οικονομικό αντίκτυπο που προκαλούν οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Όπως σημειώνουν οι FT, o ίδιος δεν έδωσε νέα ένδειξη σε ότι αφορά τα επιτόκια καθώς επανέλαβε την φράση που είχε χρησιμοποιήσει τον Ιούνιο: «θα δράσουμε κατάλληλα για να διατηρήσουμε την επέκταση».

Σύμφωνα με τον ίδιο υπήρξε έκπληξη ο σταθερός πληθωρισμός στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της επέκτασης της οικονομίας αλλά κινήθηκε λίγο κάτω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Fed. Σημείωσε ότι μετά από μια δεκαετία προόδου προς τον στόχο της πλήρους απασχόλησης και της σταθερότητας των τιμών, η οικονομία είναι κοντά και στους δυο στόχους.

«Η πρόκληση τώρα είναι κάνουμε ότι πρέπει να γίνει στη νομισματική πολιτική για να διατηρήσουμε την επέκταση, έτσι ώστε τα οφέλη από την ισχυρή αγορά εργασίας να φτάσουν σε όσους έχουν μείνει πίσω και έτσι ώστε ο πληθωρισμός να παραμείνει γύρω στο 2%», συνέχισε.

Ο επικεφαλής της FED δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα αναρωτιέται για το εάν θα πρέπει να επεκτείνει την εργαλειοθήκη της και εξετάζει πως μπορεί να επικοινωνεί καλύτερα το πλαίσιο πολιτικής της, σημειώνοντας ότι «μια καινούρια κανονικότητα» υπάρχει στις οικονομικές τάσεις.

Oργισμένη απάντηση Τραμπ σε Πάουελ

 

Οργισμένα αντέδρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μετά τις δηλώσεις του προέδρου της ομοσπονδιακής τράπεζας Τζερόμ Πάουελ ο οποίος μίλησε για τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα και τους οικονομικούς κινδύνους που ενέχει για την Ουάσινγκτον.

Ο Τραμπ, με ανάρτησή του στο Twitter, διερωτήθηκε αν ο άνθρωπος που ο ίδιος διόρισε επικεφαλής της Fed είναι "χειρότερος εχθρός" από τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

"Ως συνήθως, η Fed δεν έκανε τίποτα. Είναι απίστευτο ότι «μιλάνε» χωρίς να ξέρουν ή χωρίς να ρωτούν τι θα κάνω, κάτι που θα ανακοινωθεί σύντομα", πρόσθεσε, μετά την ομιλία του Πάουελ ο οποίος είχε διαβεβαιώσει νωρίτερα ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα θα δράσει "με τον κατάλληλο τρόπο" ώστε να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ.

"Η μοναδική μου ερώτηση είναι, ποιος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός μας, ο Τζέι Πάουελ ή ο πρόεδρος Σι;", συνέχισε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι θα κάνει κάτι που θα επηρεάσει το δολάριο και τη Fed, όμως δεν είναι σαφές τι θα είναι αυτό.

Νωρίτερα, ο Πάουελ στην ομιλία του στο Τζάκσον Χολ του Ουαϊόμινγκ, έκανε λόγο για "επιδείνωση της διεθνούς κατάστασης" που οφείλεται εν μέρει "στις εμπορικές αβεβαιότητες. Προειδοποίησε επίσης ότι η Fed δεν διαθέτει κάποιο μηχανισμό έτοιμο προς χρήση ώστε να αντιμετωπίσει αυτές τις εμπορικές εντάσεις και ότι ο εμπορικός πόλεμος συνιστά "μια καινούρια πρόκληση" για την ομοσπονδιακή τράπεζα.

"Μπορούμε ωστόσο (...) να επικεντρωθούμε στον τρόπο με τον οποίο τα εμπορικά ζητήματα επηρεάζουν τις προοπτικές μας και να προσαρμόσουμε την πολιτική μας", πρόσθεσε.