ΔΙΕΘΝΗ

Κομάντο των Ιμίων στην ηγεσία του τουρκικού στόλου στην ανατολική Μεσόγειο

Κομάντο των Ιμίων στην ηγεσία του τουρκικού στόλου στην ανατολική Μεσόγειο - Κεντρική Εικόνα

Έναν κομάντο SAT που επιχείρησε στα Ίμια το 1996 διόρισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη ναυτική διοίκηση της ανατολικής Μεσογείου με προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.

Στον κατάλογο των διορισμών που δημοσιεύθηκαν στην τουρκική Επίσημη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, μετά τις αποφάσεις του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου αρχές Αυγούστου, ανανεώνονται με 127 νέους στρατηγούς και ναυάρχους.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η ανταποκρίτρια του sigmalive.com στην Κωνσταντινούπολη, όπως αποκαλύπτει η φιλο-κυβερνητική τουρκική εφημερίδα Yeni safak, διοικητής στη ναυτική βάση της Αλεξανδρέττας (Iskenderun) στην ανατoλική Μεσόγειο διορίζεται ο αντιναύαρχος Ερτζάν Κιρέτστεπε, ο οποίος ήταν ένας από τους κομάντος (SAT) που επιχείρησαν στα Ίμια το 1996.

O Ερτζάν Κιρέτστεπε είχε κατηγορηθεί για διασύνδεση με την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν, FETÖ, ωστόσο αθωώθηκε καθώς δεν προέκυψαν σχετικά στοιχεία συμμετοχής του.

Την ίδια ώρα, στην 4η Στρατιά, γνωστή και ως στρατιά του Αιγαίου, με το νέο προεδρικό διάταγμα Ερντογάν, διοικητής ορίζεται ο αντιστράτηγος, Αλί Σιβρί.

Αλλαγές ηγεσίας και στην τουρκική στρατιωτική διοίκηση στα Κατεχόμενα.

Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα Ερντογάν, στην Τουρκοκυπριακή ‘Ειρηνευτική’ Δύναμη στην Κύπρο διορίζεται ο υποστράτηγος Σεζάι Οζτούρκ και στη διοίκηση των Δυνάμεων Ασφαλείας ο ταξίαρχος Αλτάν Ερ. Αντίστοιχα στο 28ο Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού διορίζεται ο ταξίαρχος Τανέρ Ουουσάλ και στο 39ο ο ταξίαρχος Νιχάτ Εργκιούν. Επίσης, στην 14η Επιλαρχία Τεθαρακισμένων στα Κατεχόμενα διοικητής ορίζεται ο αντιστράτηγος Οσμάν Ακγιλντίζ.

Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι στην ηγεσία των «δυνάμεων ασφαλείας» διορίστηκε ως διοικητής ο υποστράτηγος Σεζάι Οζτούρκ ενώ διοικητής των «τουρκοκυπριακών ειρηνευτικών δυνάμεων» ο ταξίαρχος Αλτάν Ερ.